26 februari t/m 25 maart 2012
 

AART BOER, GERRIE PLOEG EN ANNEKE BRUIN

ABSTRACTIES IN NATUURLIJKE VORMTAAL

Drie kunstenaars exposeren in het Koetshuis van het Wagenings museum De Casteelse Poort – Aart Boer met schilderijen, Gerrie Ploeg met beelden en Anneke Bruin met sieraden. Alle drie maken werk dat gekenmerkt wordt door een hoge mate van abstractie waarin de beschouwer niettemin vormen ontdekt die een intens contact met de natuur verraden.
 
De expositie wordt op zondag 26 februari om 16.00 uur geopend. Ze blijft staan t/m 25 maart 2012.
 
Het werk van Aart Boer (Heelsum) draagt spanning in zich, omdat zijn ogenschijnlijke abstracties zoveel betekenende delen bevatten. Geduldig kijken en nog eens kijken brengt uiteindelijk, en dat steeds weer opnieuw, fascinerende natuurlijke vormen aan het licht. De schilderijen verleiden de kijker dan ook om te projecteren. Hij gaat vanzelf dingen zien die hij erin wil zien, zonder dat het hem lukt aan het schilderij een bepaalde betekenis op te dringen. Het is werk waar je niet op uitgekeken raakt, alsof het om een onbedoelde zoekplaat gaat.
 
Als je naar de beelden van Gerrie Ploeg (Ede) kijkt, is de vraag wat ze uitdrukken niet gelijk beantwoord. De beelden, die zij maakt, zijn gevuld, veelal rond en beweeglijk. Ze stralen vitaliteit uit en nodigen uit aangeraakt te worden. Gerrie brengt speelsheid en beweging tot uitdrukking. Het lukt haar met de kracht van de steen tederheid en kwetsbaarheid zichtbaar te maken. Tijdens het beeldhouwen spelen verrassingen een grote rol. De schrik, als er teveel van de steen afbreekt, die ze even later ervaart als een onvoorzien cadeau van het natuurlijke materiaal.
 
De derde exposant is Anneke Bruin (Amsterdam). In haar werk staat de gekoesterde verwondering over de natuur op de voorgrond. Ze maakt mallen van exotische zaden en stenen en giet die vol met porselein. Zo ontstaan koralen en zaden van een nieuw materiaal. Anneke combineert deze porseleinen vruchten met materialen als lava, zilver, parels en edelstenen. Ze zaagt, smeedt en soldeert het zilver tot medaillons, schakels en grote fibula’s (mantelspelden of broches). Zo combineert zij oude tradities en fascinaties tot verrassend nieuwe vormen.
 

 

Inloggen   Zoeken