Actueel

06 mei 2014

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

 

 

22 februari 2014

LEZING OVER RELATIE TUSSEN WO 1 EN WO 2

Op 24 maart a.s. organiseert de Vereniging Vrienden van museum De Casteelse Poort haar jaarlijkse lezing. Te gast is de heer Anton Kruft, voorzitter van de landelijke Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW).  De heer Kruft zal  in de bibliotheek (BBLTHK) in Wageningen een lezing houden over de relatie tussen WO 1 en WO 2. Aanvang 20.15 uur.
In zijn betoog schenkt de heer Kruft aandacht aan de oorzaken van het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog en aan de periode van het Interbellum. Daarna zal hij ingaan op de redenen die hebben geleid tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, daarbij aantonend dat er een direct verband bestaat tussen de beide wereldoorlogen.
 
Als historicus schreef de heer Kruft een drietal boeken, waarvan het meest recente is getiteld ‘Van Continentaal Conflict naar Eerste Wereldoorlog’.
 
Na afloop biedt de Vereniging Vrienden alle gasten een drankje aan. Meer info via vrienden@casteelsepoort.nl.
 

 

 

 

 

  

21 december 2013

BEELDBANK WAGENINGEN VAN START
 
De digitale historische beeldbank van Wageningen is een feit. De website, waarop duizenden  afbeeldingen m.b.t. de historie van de stad online beschikbaar zijn, werd 12 december jl. officieel gelanceerd.
Drie instellingen presenteren hun beeldcollecties op deze online beeldbank: Gemeente Archief Wageningen, Historische vereniging Oud-Wageningen en  Museum De Casteelse Poort. De beeldbank, www.beeldbankwageningen.nl, is een initiatief van de gemeente Wageningen in nauwe samenwerking met het gemeentearchief.
 
Meer dan 12.000 afbeeldingen
In de beeldbank zijn meer dan 12.000 afbeeldingen van en over Wageningen opgenomen. Het Gemeente Archief heeft bovendien alle Wageningse couranten van 1855 tot 1947 online kunnen plaatsen! Via eenvoudige opties kunnen websitebezoekers gerichte zoekacties uitvoeren.
 
Bestellen
De collectie is niet alleen online toegankelijk, het is ook mogelijk foto’s van stukken via de – aan de website gekoppelde - webwinkel te bestellen. Op dit moment zijn (nog) alleen bestellingen van afbeeldingen van stukken uit het Gemeente Archief mogelijk via de webwinkel. In de toekomst zijn ook afdrukken uit de collectie van Historische vereniging Oud- Wageningen en van het museum te bestellen.
 
Presentatie
Gemeentearchivaris Bob Kernkamp verzorgde tijdens de bijeenkomst op 12 december jl. in de Wageningse bibliotheek een korte inleiding. De burgemeester mocht de officiële starthandeling  uitvoeren. Voordat hij dit deed vertelde hij hoe blij hij was dat  de beeldbank nog in het jaar dat Wageningen haar 750-jarig stadsrechten viert,  gelanceerd kon worden. D.m.v. een druk op de knop werd voor alle aanwezigen de nieuwe website live zichtbaar op een groot scherm.
Er is door veel partijen en mensen lange tijd hard gewerkt aan de realisatie van de beeldbank. Een mini-expositie met afbeeldingen uit de beeldbank is enige tijd in de bibliotheek te bezoeken.
 

 

 

 


  
 

7 december 2013

MUSEUM IN KERSTSFEER
 
Tijdens de Kerstkoopavond op 20 december a.s. is iedereen welkom om te genieten van een bijzondere avondopenstelling, met kaarsverlichting en stemmige versiering. De toegang is deze avond gratis; bovendien schenken de medewerkers van het museum voor elke bezoeker een glas glühwein. Er zijn op dit moment twee nieuwe tentoonstellingen te bezichtigen.
 
In de expositieruimtes op de eerste verdieping is de onlangs geopende tentoonstelling ‘Wageningen verenigt’ te zien.
Deze laatste tentoonstelling van het Wageningse feestjaar 2013 staat in het teken van jubilea. 'Wageningen verenigt' zoomt in op zeven jubilerende verenigingen in een jubilerende stad. De rode draad in deze tentoonstelling is de stadsontwikkeling sinds het begin van de 19e eeuw.
 
In het galeriegedeelte is een expositie van twee kunstenaressen, Dianne Lugard en Maria Koeleman, onder de titel ‘Prima Donna’ te zien. Voor wie nog op zoek is naar een mooi en bijzonder kerstcadeau: de kunstwerken van Dianne en Maria zijn te koop.
Ook in de museumwinkel zijn mooie én leerzame kerstcadeaus te koop. De winkelvoorraad biedt o.a. een keur aan boeken over de geschiedenis van Wageningen.
 
Het museum is deze avond geopend vanaf 19.00 uur.

 

Inloggen   Zoeken