Actueel    
VERTELMIDDAGEN
EVA LUNA

Eva Luna organiseert weer vertelmiddagen in het Koetshuis. Zondagmiddag om 15.30 uur.

Volgende vertelmiddag 14 december.

 

BASISSCHOLEN WEER OP BEZOEK
 

15 mei 2014

In het vroege voorjaar ontvangt het museum altijd veel  Wageningse schoolklassen wegens speciale onderwijsprojecten.
Actueel is het project ‘Stadsontwikkeling’ van OBS De Nijenoord, waaraan ca. 120 kinderen deelnemen.

En met veel enthousiasme, aldus een reactie van een van de leerkrachten na afloop: “Gefeliciteerd! Sybren heeft tenminste anderhalf uur gepraat over het bezoek aan De Casteelse Poort. Hij vond het geweldig interessant. We hebben het boek over 750 jaar Wageningen er bij gepakt om dingen op te zoeken. Het idee over hoe een nederzetting uitgroeit tot stad en zich verder uitbreidt, vond hij erg interessant. 'Wanneer gaan we weer naar De Casteelse Poort?' vroeg hij meermalen!”
 

 

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

06 mei 2014

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

LEZING OVER RELATIE TUSSEN
WO 1 EN WO 2

22 februari 2014

Op 24 maart a.s. organiseert de Vereniging Vrienden van museum De Casteelse Poort haar jaarlijkse lezing. Te gast is de heer Anton Kruft, voorzitter van de landelijke Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW).  De heer Kruft zal  in de bibliotheek (BBLTHK) in Wageningen een lezing houden over de relatie tussen WO 1 en WO 2. Aanvang 20.15 uur.
In zijn betoog schenkt de heer Kruft aandacht aan de oorzaken van het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog en aan de periode van het Interbellum. Daarna zal hij ingaan op de redenen die hebben geleid tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, daarbij aantonend dat er een direct verband bestaat tussen de beide wereldoorlogen.
 
Als historicus schreef de heer Kruft een drietal boeken, waarvan het meest recente is getiteld ‘Van Continentaal Conflict naar Eerste Wereldoorlog’. 
 
Na afloop biedt de Vereniging Vrienden alle gasten een drankje aan. Meer info via vrienden@casteelsepoort.nl
 

BEELDBANK WAGENINGEN
VAN START

21 december 2013

De digitale historische beeldbank van Wageningen is een feit. De website, waarop duizenden  afbeeldingen m.b.t. de historie van de stad online beschikbaar zijn, werd 12 december jl. officieel gelanceerd.
Drie instellingen presenteren hun beeldcollecties op deze online beeldbank: Gemeente Archief Wageningen, Historische vereniging Oud-Wageningen en  Museum De Casteelse Poort. De beeldbank, www.beeldbankwageningen.nl, is een initiatief van de gemeente Wageningen in nauwe samenwerking met het gemeentearchief.
 
Meer dan 12.000 afbeeldingen
In de beeldbank zijn meer dan 12.000 afbeeldingen van en over Wageningen opgenomen. Het Gemeente Archief heeft bovendien alle Wageningse couranten van 1855 tot 1947 online kunnen plaatsen! Via eenvoudige opties kunnen websitebezoekers gerichte zoekacties uitvoeren.
 
Bestellen
De collectie is niet alleen online toegankelijk, het is ook mogelijk foto’s van stukken via de – aan de website gekoppelde - webwinkel te bestellen. Op dit moment zijn (nog) alleen bestellingen van afbeeldingen van stukken uit het Gemeente Archief mogelijk via de webwinkel. In de toekomst zijn ook afdrukken uit de collectie van Historische vereniging Oud- Wageningen en van het museum te bestellen.
 
Presentatie
Gemeentearchivaris Bob Kernkamp verzorgde tijdens de bijeenkomst op 12 december jl. in de Wageningse bibliotheek een korte inleiding. De burgemeester mocht de officiële starthandeling  uitvoeren. Voordat hij dit deed vertelde hij hoe blij hij was dat  de beeldbank nog in het jaar dat Wageningen haar 750-jarig stadsrechten viert,  gelanceerd kon worden. D.m.v. een druk op de knop werd voor alle aanwezigen de nieuwe website live zichtbaar op een groot scherm.
Er is door veel partijen en mensen lange tijd hard gewerkt aan de realisatie van de beeldbank. Een mini-expositie met afbeeldingen uit de beeldbank is enige tijd in de bibliotheek te bezoeken.
 
 

 

Inloggen   Zoeken