Oorlogsaffiches WO2
70 jaar na de bevrijding toont het museum uit eigen collectie een tiental originele affiches uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige erg kleurrijk, andere met historische teksten. 
 
 
Drukte bij opening
Made in Wageningen
De tentoonstelling Made in Wageningen is vanaf dinsdag 19 mei open voor publiek .
 
Een 'oerknal' van stadsdichter Martijn Adelmund en een Schimmelpennincksigaar uit de collectie van burgemeester Geert van Rumund vormden de gezamenlijke aftrap bij de opening. Made in Wageningen is samengesteld in het kader van het Gelders erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. Omroep Gelderland zendt binnenkort een impressie uit.
 
Gastvrouwen/gastheren gezocht!

Belangstelling voor een leuke vrijwilligerstaak? Wij zijn op zoek naar gemotiveerde gastvrouwen en gastheren. Hoofdtaken: ontvangen en informeren van bezoekers. Maximaal drie uur per dienst, minimaal twee keer per maand beschikbaar. Belangstelling? Kom langs of mail naar info@casteelsepoort.nl.

 
Geslaagde opening Kunstagenda in Beeld

De opening van de nieuwe winterexpositie trok zondag 30 november jl. veel genodigden. Na een inleiding over de geschiedenis van de Kunstagenda door grafisch vormgever Jelle de Gruyter en poëzie van Marion Steur konden de gasten de expositie met werk van 13 Wageningse kunstenaars bezoeken. Benieuwd naar het resultaat? De winterexpositie is te zien tot 6 april a.s.. Bekijk alvast de sfeerimpressie: http://youtu.be/y6FeWofray4

 
MUSEUM IN KERSTSFEER

Op Kerstkoopavond - 19 december a.s. - is iedereen welkom om te genieten van een bijzondere avondopenstelling, met kaarslicht en sfeerversiering. Het museum is deze avond tevens ‘tussenstop’ in de route van diverse kerstkoren. Voor elke bezoeker staat een glas glühwein klaar. In de museumwinkel zijn mooie én leerzame kerstcadeaus te koop. In het museum, open vanaf 19.00 uur zijn twee nieuwe tentoonstellingen te zien. De toegang is gratis.

In de expositieruimtes op de eerste verdieping is de onlangs geopende tentoonstelling ‘Kunstagenda in Beeld’ te zien.

Ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwe editie 2015 toont museum De Casteelse Poort de kunstwerken die zijn afgebeeld in deze nieuwe Kunstagenda.
Behalve de agenda voor 2015 – en alle daarin opgenomen kunstwerken – zullen ook de 17 voorgaande edities van de Kunstagenda worden geëxposeerd. De eerste tien omslagen van de Kunstagenda zijn ontworpen aan de hand van kunstwerken van de Wageningse kunstenaar Twan de Vos. In alle 18 edities is zijn werk opgenomen. Daarom is in deze speciale Kunstagenda-expositie extra werk van Twan te zien.

In het galeriegedeelte is een expositie van drie kunstenaars te zien: Wil Lof, Bart Ensing en Indiva. Voor wie nog op zoek is naar een mooi en bijzonder kerstcadeau: de kunstwerken van deze kunstenaars zijn te koop.

De museumwinkel biedt o.a. een keur aan boeken over de geschiedenis van Wageningen.

 

BASISSCHOLEN WEER OP BEZOEK
 

15 mei 2014

In het vroege voorjaar ontvangt het museum altijd veel  Wageningse schoolklassen wegens speciale onderwijsprojecten.
Actueel is het project ‘Stadsontwikkeling’ van OBS De Nijenoord, waaraan ca. 120 kinderen deelnemen.

En met veel enthousiasme, aldus een reactie van een van de leerkrachten na afloop: “Gefeliciteerd! Sybren heeft tenminste anderhalf uur gepraat over het bezoek aan De Casteelse Poort. Hij vond het geweldig interessant. We hebben het boek over 750 jaar Wageningen er bij gepakt om dingen op te zoeken. Het idee over hoe een nederzetting uitgroeit tot stad en zich verder uitbreidt, vond hij erg interessant. 'Wanneer gaan we weer naar De Casteelse Poort?' vroeg hij meermalen!”
 

 

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

06 mei 2014

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

LEZING OVER RELATIE TUSSEN
WO 1 EN WO 2

22 februari 2014

Op 24 maart a.s. organiseert de Vereniging Vrienden van museum De Casteelse Poort haar jaarlijkse lezing. Te gast is de heer Anton Kruft, voorzitter van de landelijke Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW).  De heer Kruft zal  in de bibliotheek (BBLTHK) in Wageningen een lezing houden over de relatie tussen WO 1 en WO 2. Aanvang 20.15 uur.
In zijn betoog schenkt de heer Kruft aandacht aan de oorzaken van het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog en aan de periode van het Interbellum. Daarna zal hij ingaan op de redenen die hebben geleid tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, daarbij aantonend dat er een direct verband bestaat tussen de beide wereldoorlogen.
 
Als historicus schreef de heer Kruft een drietal boeken, waarvan het meest recente is getiteld ‘Van Continentaal Conflict naar Eerste Wereldoorlog’. 
 
Na afloop biedt de Vereniging Vrienden alle gasten een drankje aan. Meer info via vrienden@casteelsepoort.nl
 

BEELDBANK WAGENINGEN
VAN START

21 december 2013

De digitale historische beeldbank van Wageningen is een feit. De website, waarop duizenden  afbeeldingen m.b.t. de historie van de stad online beschikbaar zijn, werd 12 december jl. officieel gelanceerd.
Drie instellingen presenteren hun beeldcollecties op deze online beeldbank: Gemeente Archief Wageningen, Historische vereniging Oud-Wageningen en  Museum De Casteelse Poort. De beeldbank, www.beeldbankwageningen.nl, is een initiatief van de gemeente Wageningen in nauwe samenwerking met het gemeentearchief.
 
Meer dan 12.000 afbeeldingen
In de beeldbank zijn meer dan 12.000 afbeeldingen van en over Wageningen opgenomen. Het Gemeente Archief heeft bovendien alle Wageningse couranten van 1855 tot 1947 online kunnen plaatsen! Via eenvoudige opties kunnen websitebezoekers gerichte zoekacties uitvoeren.
 
Bestellen
De collectie is niet alleen online toegankelijk, het is ook mogelijk foto’s van stukken via de – aan de website gekoppelde - webwinkel te bestellen. Op dit moment zijn (nog) alleen bestellingen van afbeeldingen van stukken uit het Gemeente Archief mogelijk via de webwinkel. In de toekomst zijn ook afdrukken uit de collectie van Historische vereniging Oud- Wageningen en van het museum te bestellen.
 
Presentatie
Gemeentearchivaris Bob Kernkamp verzorgde tijdens de bijeenkomst op 12 december jl. in de Wageningse bibliotheek een korte inleiding. De burgemeester mocht de officiële starthandeling  uitvoeren. Voordat hij dit deed vertelde hij hoe blij hij was dat  de beeldbank nog in het jaar dat Wageningen haar 750-jarig stadsrechten viert,  gelanceerd kon worden. D.m.v. een druk op de knop werd voor alle aanwezigen de nieuwe website live zichtbaar op een groot scherm.
Er is door veel partijen en mensen lange tijd hard gewerkt aan de realisatie van de beeldbank. Een mini-expositie met afbeeldingen uit de beeldbank is enige tijd in de bibliotheek te bezoeken.
 
 

 

Inloggen   Zoeken