1 april 2013

t/m

3 september

2013 
 

 

100 jaar

WSR Argo

 

Expositie

in opkamer

en vitrine

 

 

Honderd jaar Wageningse studentenroeivereniging Argo 
 
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van WSR Argo is in het museum - vanaf Tweede Paasdag - een beknopte tentoonstelling over de geschiedenis van de studentenvereniging te bezichtigen.
 
Historie
Argo werd opgericht op 30 oktober 1913 - kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog - als ondervereniging van het Wageningsch Studenten Corps ‘Ceres’.
De vereniging begon in een oude steenfabriek, en vond later onderdak bij de burgerroeivereniging ‘Vada’. In 1931 bouwde Argo een eigen complex dat vijftig jaar dienst zou doen. Enkele jaren later werd het ‘Bootenfonds’ opgericht, waardoor de opbouw van een vloot mogelijk werd.
 

 
 

Huldiging van de Argo-roeiers die een bronzen medaille behaalden in het nummer Twee met stuurman bij het Europees Kampioenschap in Luzern in 1934 

In de jaren ’30 liet Argo zich voor het eerst op internationaal niveau zien; studenten behaalden een derde plaats op de Europese Kampioenschappen Roeien.
De Tweede Wereldoorlog was desastreus: het botenhuis werd kapotgeschoten en geplunderd.
Van de totale vloot bleven slechts twee boten over. Met behulp van de (in 1935 opgerichte) oud-ledenvereniging Oud-Argo kon het botenhuis gelukkig in 1946 al worden heropend.
In dat jaar werd Argo ook medeorganisator van de Varsity, de enige echte traditionele studentenroeiwedstrijd.
 
Successen
Na wat wisselende successen was Argo in begin jaren ‘60 oppermachtig. 
In 1960 behaalde ze een gedeelde eerste plaats met Njord, een jaar later was de overwinning alleen voor de Wageningers. Dat leidde tot een uitzinnig feest in de stad. Volgens sterke kroegverhalen zou  een rivier van bier over de Wageningse berg zijn gestroomd.
 
Sinds 1959 organiseert de Wageningse vereniging ook de Argo Sprint op de Bosbaan in Amsterdam, een explosieve wedstrijd over slechts 500 meter, die veel publiek trekt.
In 1973 behaalden Argodames goud op de EK in Brandenburg en zilver op de EK in Moskou. 
 
Vloot
Ook in 1973 trad meubelmaker Dorus Jansen in dienst als bootsman. Een gouden greep, want meer dan 25 jaar lang  bouwde hij zelf de houten boten voor Argo.
Begin jaren ’80 deden de eerste kunststof boten hun intrede. Daarmee begon een nieuw tijdperk van innovatie. In 2007 zijn alle houten boten verkocht.
Argo bezit nu een moderne vloot van ruim zeventig  boten.
 
Vernieuwing
Door de inzet van veel leden konden  in 1982 een nieuw botenhuis en kantine gebouwd  worden; recent zijn deze nog grotendeels gerenoveerd.  
De strategie vanaf midden jaren ’90 was: het verbeteren van de kwaliteit door professionalisering. Vanaf het seizoen 1995-‘96 is met diverse profcoaches gewerkt.
Sindsdien zijn er verscheidene Argo-roeiers geselecteerd voor WK en EK  en vielen de Wageningers meer dan eens in de prijzen.
 
De WSR Argo telt momenteel meer dan 300 leden, onder wie 35 wedstrijdroeiers.   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zie het onderschrift bij de foto links

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken