DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

DRIE LEZINGEN WO1 IN HET MUSEUM

Meer weten over WO1?
De Volksuniversiteit Wageningen organiseert drie lezingen over de Eerste Wereldoorlog, de oorzaak en de gevolgen. Spreker is de heer Anton Kruft, voorzitter SSEW. Op 3, 10 en 17 december a.s. in het museum, 20.00-22.00 uur. Opgeven voor deelname via
www.volksuniversiteit.nl/wageningen
voor 24 november.

 

--------------------------------------------------------
DISCUSSIEAVOND VRIEND  VIJAND

Anton Kruft, voorzitter SSEW, hield 28 oktober jl. een uitstekende inleiding op het maandthema Vriend & Vijand. In zijn korte lezing werd duidelijk dat het vriend- en vijandbeeld bepaald wordt door interpretaties, niet alleen in de aanloop naar het uitbreken van WO1, maar altijd en overal ter wereld.

De paneldiscussie, met o.a. docenten van Pantarijn, diepte het thema verder uit. Conclusie van de avond: politici en oorlogsindustrieën bepalen het beeld, maar de invloed van de bevolking, verdeeld in etniciteit en religies, is daarbij toch erg groot.---------------------------------------------------------
SERIOUS GAME WO2: MET JE SMARTPHONE DOOR DE STAD 

Het museum heeft een nieuwe activiteit voor jongeren en gezinnen: een serious game door de Wageningse binnenstad. Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken.
lees meer

---------------------------------------------------------

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

 

Overhandiging bijzonder keramiek door de Vrienden.

 

----------------------------------------------------
 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

10 november 2014 - 10 mei 2015

Mini-expositie: 75 jaar Slag om de Grebbeberg

In mei 2015 herdenkt Wageningen 70 jaar bevrijding. Ook de Slag om de Grebbeberg, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht. In de aanloop naar deze periode besteedt het museum aandacht aan deze beslissende slag. De mini-expositie richt zich op de gebeurtenissen in en rond Wageningen, als onderdeel van de Slag om de Grebbeberg.


-------------------------------------------------------- 

KUNST EXPOSITIES

VERWACHT

23 november 2014 t/m 11 januari 2015

Wil Lof (schilderijen) uit Leersum

Bart Ensing (houten beelden)uit Culemborg

Indiva (Astrid Hut, sieraden) uit Heelsum
 

 

-------------------------------------------------------------

VERWACHT

1 december 2014 - 29 maart 2015

KUNSTAGENDA IN BEELD

  

Ter gelegenheid van de 18e editie van de Kunstagenda
wordt een speciale tentoonstelling georganiseerd

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken