DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

Bevrijdingsdag
Ook op 5 mei a.s. is het museum open voor publiek. Zeer de moeite waard is een bezoek aan de permanente expositie ‘Vrede van Wageningen 1945’. Centraal daarin staan het meubilair van de capitulatieonderhandelingen, de pen waarmee de overeenkomst werd getekend en de capitulatieakte zelf. Tevens te zien: tijdelijke mini-exposities Oorlogsaffiches WO2 uit eigen collectie en 75 jaar Slag om de Grebbeberg.

------------------------------------------------------

Serious Game WO2 WEGWEZEN
op 8/9 mei 2015
Op vrijdag en zaterdag 8 en 9 mei is het museum met een informatiekraam aanwezig op de tweedaagse bevrijdingsmarkt in de binnenstad. De kraam is vertrekpunt voor begeleide rondleidingen van het gps-spel voor de jeugd Serious Game WO2 WEGWEZEN! Vetrektijden op beide dagen: 11.00 en 14.00 uur. Ook voor volwassenen of gezinnen. Neem je eigen smartphone mee! Verzamelen: vrijdag, bij fontein op de markt, zaterdag, omgeving bordes stadhuis.
 -------------------------------------------------------- 

Oorlogsaffiches WO2

70 jaar na de bevrijding toont het museum uit eigen collectie een tiental originele affiches uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige erg kleurrijk, andere met historische teksten. 
 

 

-------------------------------------------------------- 

Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------- 

Gastvrouwen/gastheren gezocht!

Belangstelling voor een leuke vrijwilligerstaak? Wij zijn op zoek naar gemotiveerde gastvrouwen en gastheren. Hoofdtaken: ontvangen en informeren van bezoekers. Maximaal drie uur per dienst, minimaal twee keer per maand beschikbaar. Belangstelling? Kom langs of mail naar info@casteelsepoort.nl.

-------------------------------------------------------- 

Bereikbaarheid museum beperkt

In verband met rioleringswerkzaamheden is het museum t/m 5 mei niet met de auto bereikbaar. Dichtstbijzijnde parkeerplaats is het Emmapark (P-Rijnbolwerk).

-------------------------------------------------------- 

Maak je eigen kunstkalender
Op de woensdagmiddag In de voorjaars-vakantie hebben kinderen in het museum een eigen kunstkalender gemaakt. 
 --------------------------------------------------------

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

--------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
---------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

10 november 2014 - 10 mei 2015

Mini-expositie: 75 jaar Slag om de Grebbeberg

In mei 2015 herdenkt Wageningen 70 jaar bevrijding. Ook de Slag om de Grebbeberg, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht. In de aanloop naar deze periode besteedt het museum aandacht aan deze beslissende slag. De mini-expositie richt zich op de gebeurtenissen in en rond Wageningen, als onderdeel van de Slag om de Grebbeberg.


-------------------------------------------------------------- 

KUNST

8 mei t/m 12 juli 2015  

Marcel Verbrugge (Ede) - schetsen en 3 dimensionaal werk

Mineke Brinkman (Ede) - fotografie

 

  
--------------------------------------------------------------

VERWACHT

19 mei t/m 15 november

Made in Wageningen

 

Vanaf 17 mei 2015 presenteert het museum De Casteelse Poort een nieuwe tentoonstelling: Made in Wageningen. De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. http://www.gemaaktingelderland.nl/
Centraal thema: de Wageningse maakindustrie, vroeger en nu.

-------------------------------------------------------------- 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken