DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

EDUCATIECOMMISIE START VOL PROGRAMMA WO1

Op de woensdagmiddagen in september en oktober 2014 staat de museumdeur open voor bezoek van jongeren in schoolverband. Museummedewerkers verzorgen voor school- en bso-groepen een speciale rondleiding en activiteit bij de actuele thematentoonstelling over WO1, ‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’. Jongere kinderen worden uitgedaagd een poppy te maken, een belangrijk symbool van de ‘Grote Oorlog’, met uitleg over de betekenis van dit bijzondere zinnebeeld.

 

Twee leeftijdsgroepen zijn de volgende woensdagen welkom: 8-10 jaar: 10 september, 1 en 15 oktober; 10-14 jaar: 3 en 17 september, 8 en 29 oktober. Deelname in schoolverband graag tijdig reserveren via educatie@casteelsepoort.nl ovv leeftijd en aantal. Maximale groepsgrootte: 10 kinderen. Aanvang: 14.00 uur. Deelname: gratis. In overleg is een afwijkende bezoekdatum mogelijk.

------------------------------------------------ 

KORTING OP ENTREE!

Volgt u het spoor van Wilhelm II, de Duitse ex-keizer, in Doorn, Amerongen en Wageningen? Wilt u meer weten over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor stad en streek?
Op vertoon van de flyer (vanaf ca. 20 juni verkrijgbaar in Huis Doorn, Kasteel Amerongen en museum De Casteelse Poort) korting op entree bij een van de drie musea. Deze actie geldt tot en met 16 november 2014.
 

 

------------------------------------------------

MEER BEZOEKERS IN 2013

Het dagblad De Gelderlander van 14 mei  . berichtte: Lokale musea in de Vallei (Ede, Veenendaal, Rhenen) trokken in 2013 minder bezoekers dan in 2012. Alleen bij De Casteelse Poort (Wageningen) was het iets drukker en steeg het aantal bezoekers met 4 procent naar 7.522.

-------------------------------------------------

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

 

Overhandiging bijzonder keramiek door de Vrienden.

----------------------------------------------

MUSEUM BESTAAT 25 JAAR

In 2013 bestond het museum 25 jaar. Gedurende deze periode leverde het een belangrijke bijdrage aan het cultureel imago van de stad Wageningen. U leest hierover in het Contactblad van de historische vereniging Oud-Wageningen in het artikel 'Museum De Casteelse Poort 25 jaar' van de hand van Piet Aben, oud-bestuurslid van het museum en eindredacteur van het Contactblad.

-------------------------------------------------

OPROEP VOOR NIEUWE BESTUURSLEDEN

Ons museumbestuur is op zoek naar versterking; op korte termijn zijn de functies van voorzitter en lid tentoonstellingscommissie vacant. Interesse? Nieuwsgierig naar de profielwensen voor beide functies? Onze bestuurssecretaris Henk Betlem vertelt u graag meer. Hij is bereikbaar via bestuur@casteelsepoort.nl.

 

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 

 -----------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

 

24 mei t/m 16 november 2014

ACHTER ONS ROFFELT DE OORLOGSTROM

Wageningen tijdens de Grote Oorlog

Een mobiele gaarkeuken in de Eerste Wereldoorlog.

-------------------------------------------------------- 

KUNST EXPOSITIES


12 juli t/m 28 september 2014

Zomerexpositie 2014

ONDER DE OPPERVLAKTE

Maron Hilverda, schilderijen, uit Gaanderen

Moniek Nooren, beelden, uit Heveadorp

 

Maron Hilverda: Onder de oppervlakte

 

------------------------------------------------------

VERWACHT

5 oktober t/m 16 november 2014

Joke Vingerhoed, schilderijen, uit Blaricum

Arianne Bon, beelden, uit Renkum

Indiva, Astrid Hut, sieraden, uit Heelsum
 


 

Werk van Joke Vingerhoed, white flowers

Inloggen   Zoeken