7 september         t/m                             30 september 2012

INGER PALM,

FRITSKA VAN DORSTEN,

MARIANNE ZWAANSWIJK

 Expositie ´Ode aan de rivier en het landschap langszij´
 
Onder de titel ´Ode aan de rivier en het landschap langszij´ toont de galerie van het museum in haar derde zomerkunstexpositie werken van drie kunstenaars. Fritska van Dorsten presenteert beelden in marmer, Inger Palm laat acrylschilderijen zien en van Marianne Zwaanswijk worden aquarellen tentoongesteld. De geëxposeerde werken zijn te koop. 
Inger Palm heeft ruim twintig jaar in verschillende plaatsen lesgegeven in handvaardigheid en tekenen op middelbare scholen, momenteel woont zij in Wageningen. Zij werkt nu uitsluitend nog voor zichzelf. Los van conventies en tradities zoekt zij een nieuwe weg naar iets puurs, geïnspireerd op wat zij waarneemt zowel binnen als buiten zichzelf. In haar eigen woorden: “Mijn intuïtie brengt me waar ik zijn moet, mijn gedachten zijn mijn voertuig, mijn penselen mijn gereedschap. De verf, de kleuren van het licht, het doek, de plaats van zijn. Mijn ogen zien wat zich van binnen afspeelt en sturen op de trilling van het licht, het tere spel van kleur en lijn tot vorm en diepte, steeds weer tot een nieuwe wereld op één vlak bijeen gebracht.”

Fritska van Dorsten schoolde zich als beeldhouwer vooral bij Christien Sielcken in Pietrasanta, Italië. Zij werkt voornamelijk met marmer uit Italië of Portugal, landen waar zij elk jaar een periode aan het werk is. Alvorens met de steen te beginnen, boetseert zij eerst op klein formaat een ontwerp in klei. Dit model brengt zij dan over op de steen: zij hakt vlak na vlak, daarbij het model goed in het oog houdend. Na verloop van tijd wordt het model minder belangrijk en gaat het om de aandacht die het beeld zelf nodig heeft. De beelden kenmerken zich door vloeiende en toch krachtige vormen en een zorgvuldige afwerking. De vormentaal is abstract, al is het concrete uitgangspunt van de vorm nog herkenbaar.
 
Voor Marianne Zwaanswijk (1934 – 2007) is dit een postume presentatie van haar werk. Zij was lid van de Kunst Kring Wageningen en organiseerde gedurende een aantal jaren de kunstexposities in museum De Casteelse Poort. Marianne had in 1982 kennis gemaakt met de aquareltechniek tijdens een schildervakantie in Frankrijk. Sindsdien bleef deze vorm van expressie haar boeien: het absorberen van indrukken, het vertrouwd raken met het object en ten slotte het laten ontstaan van de aquarel. Zelf zei zij daarover: “Als het denken ophoudt, kunnen licht, water en verf met elkaar verenigd worden, zodat een impressie van mijn waarneming ontstaat. Een leeg beeld met hier en daar een lijn, landschap neigend naar abstractie”.
 

 

Werk van Inger Palm

 

Werk van Fritska van Dorsten

 

 

Werk van Marianne Zwaanswijk

 

Inloggen   Zoeken