DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

Made in Wageningen SPECIAL!
Als tijdelijke ‘uitbreiding’ van de tentoonstelling Made in Wageningen organiseert het museum in de maand september diverse speciale activiteiten. Tussen 15 en 27 september besteedt het museum extra aandacht aan Wageningse maakindustrie, in de vorm van kinderworkshops, met lokale producten, demonstraties en een mini-expositie. Aanmelden voor de kinderworkshops kan via info@casteelsepoort.nl

--------------------------------------------------------

 

Nieuwe expositie: wie heeft klassenfoto’s?
 

In december van dit jaar start de tentoonstelling 400 jaar kleuter- en lager onderwijs in Wageningen: idealen, gebouwen, mensen. Voor deze tentoonstelling zoeken wij oude schriftjes, boekjes, foto’s, schoolmaterialen en vooral veel klassenfoto’s van uw Wageningse schooltijd, ongeacht van welk jaar.
Helpt u mee? Lees verder
-------------------------------------------------------- 

Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------- 

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

--------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
---------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

-------------------------------------------------------------- 

KUNST

   
25 juli t/m 13 september 2015

Margot Kikkert, teken- en schilderkunst en

Janneke Bruines, keramiek

---------------------------------------------------------------

19 mei t/m 15 november

Made in Wageningen

 

Vanaf 19 mei 2015 presenteert het museum De Casteelse Poort een nieuwe tentoonstelling: Made in Wageningen. De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. http://www.gemaaktingelderland.nl/
Centraal thema: de Wageningse maakindustrie, vroeger en nu.

--------------------------------------------------------------

VERWACHT

15 t/m 27 september
40 jaar modedesign WIKKEL indus’trees’ 

Voorafgaand aan het 40-jarig jubileum in 2016 toont het Wageningse modelabel WIKKEL indus’trees’ haar modeontwerpen door de jaren heen. De jaarcollecties zijn herkenbaar door bijzondere handbedrukte stoffen met eigen karakter. Elk seizoen heeft een ander dessin met verschillende kleurnuances; WIKKEL selecteert daarbij bewust op natuurlijke materialen, exclusiviteit en functionaliteit. Te zien in het Koetshuis.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken