16 maart t/m 1 april 2013

Koningin

Beatrix

en

politieke prent

Een reizende tentoonstelling met een selectie van politieke tekeningen uit de Nederlandse dagbladpers over de periode 1980-2013.  Naar aanleiding van het besluit van Koningin Beatrix om per 30 april a.s. af te treden, heeft het Nederlands Persmuseum het idee gestalte gegeven een actuele kleine, reizende expositie samen te stellen met werken van Nederlandse tekenaars als Opland, Frits Muller, Peter van Straaten en vele anderen.
 
De relatie van de Koningin met de pers was niet altijd zo gemakkelijk als in de tegenwoordige tijd. Er waren gedurende de 33 jaar van haar ambtstermijn naast de familiaire onderwerpen vooral de politieke kwesties die de tekenaars naar hun pen deden grijpen. Beatrix en Lubbers, Beatrix en Wilders, Beatrix en Tjeerd Willink, Inperken van de macht door de Kamer, Beatrix en de grenzen van haar constitutionele bevoegdheden… kortom een veelheid aan bijzondere tekeningen waaruit het Persmuseum een mooie selectie heeft gemaakt.
De 30 à 40 geselecteerde werken zijn in de tweede helft van maart in ons museum te zien, in combinatie met de laatste weken van de expositie ‘Louis Raemaekers, een cartoonist van wereldfaam’.
 

 

 

Inloggen   Zoeken