DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

Nationale Museumweek: Ons Goud

Op 18 april a.s. start de Nationale Museumweek. De campagne van de week focust op het thema Ons Goud. Ook de Casteelse Poort heeft goud in huis. Benieuwd naar Ons Goud? Neem alvast een voorproefje: http://www.nationalemuseumweek.nl/musea/de-casteelse-poort-2/

Wees welkom, gratis tijdens de Nationale Museumweek.

 

 

-------------------------------------------------------- 

Oorlogsaffiches WO2

70 jaar na de bevrijding toont het museum uit eigen collectie een tiental originele affiches uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige erg kleurrijk, andere met historische teksten. Te zien tijdens de Nationale Museumweek (NB: vanaf 21 april)

 

 

-------------------------------------------------------- 

Open Atelierroute Culturele Ronde

Tijdens de Nationale Museumweek herbergt het museum de overzichtstentoonstelling van de Culturele Ronde 2015. Alle deelnemende kunstenaars (81!) aan de Open Atelierroute zijn met een werk vertegenwoordigd. Geen idee hoe u uw atelierroute wilt uitstippelen op 25 of 26 april? Start uw oriëntatiefase met een bezoek aan het museum. Ook de programmaboekjes van de Culturele Ronde zijn bij ons beschikbaar.
-------------------------------------------------------- 

Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------- 

Gastvrouwen/gastheren gezocht!

Belangstelling voor een leuke vrijwilligerstaak? Wij zijn op zoek naar gemotiveerde gastvrouwen en gastheren. Hoofdtaken: ontvangen en informeren van bezoekers. Maximaal drie uur per dienst, minimaal twee keer per maand beschikbaar. Belangstelling? Kom langs of mail naar info@casteelsepoort.nl.

-------------------------------------------------------- 

Bereikbaarheid museum beperkt

In verband met rioleringswerkzaamheden is het museum t/m 5 mei niet met de auto bereikbaar. Dichtstbijzijnde parkeerplaats is het Emmapark (P-Rijnbolwerk).

-------------------------------------------------------- 

Maak je eigen kunstkalender
Op de woensdagmiddag In de voorjaars-vakantie hebben kinderen in het museum een eigen kunstkalender gemaakt. 
 --------------------------------------------------------

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

--------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
---------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

10 november 2014 - 10 mei 2015

Mini-expositie: 75 jaar Slag om de Grebbeberg

In mei 2015 herdenkt Wageningen 70 jaar bevrijding. Ook de Slag om de Grebbeberg, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht. In de aanloop naar deze periode besteedt het museum aandacht aan deze beslissende slag. De mini-expositie richt zich op de gebeurtenissen in en rond Wageningen, als onderdeel van de Slag om de Grebbeberg.


-------------------------------------------------------------- 

Overzichtstentoonstelling
Culturele Ronde Wageningen 2015


11 april t/m 26 april 2015

De Culturele Ronde 2015 is een kunstmanifestatie in Wageningen met een overzichtstentoonstelling van deelnemende kunstenaars in museum De Casteelse Poort (11 t/m 26 april) en een open atelierroute (25 en 26 april). De huidige atelierroute is uitgebreid met locaties op de WUR Campus en andere kunstvormen.

Ook dichters, musici, zangers en verhalenvertellers treden tijdens de atelierroute op in de expositieruimtes.

Een programma met tijden en plaatsen is bij de opening van de Culturele Ronde voorhanden. Deze optredens maken atelierbezoeken in het weekend van 25 en 26 april extra aantrekkelijk.
--------------------------------------------------------------

VERWACHT

19 mei t/m 15 november

Made in Wageningen

Vanaf 17 mei 2015 presenteert het museum De Casteelse Poort een nieuwe tentoonstelling: Made in Wageningen. De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. http://www.gemaaktingelderland.nl/
Centraal thema: de Wageningse maakindustrie, vroeger en nu.

-------------------------------------------------------------- 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken