16 november 2012
t/m
1april 2013
 

Louis Raemaekers

Een cartoonist van wereldfaam

 

 

Op de drempel van het jubileumjaar 2013 – Wageningen 750 jaar stadsrechten – biedt museum De Casteelse Poort haar bezoekers een fraaie expositie over het leven en werk van Louis Raemaekers, getiteld ‘Een cartoonist van wereldfaam’.
 
Louis Raemaekers, door de Amerikaanse media ooit uitgeroepen tot ‘the most famous cartoonist of the world’ , verwierf bekendheid door zijn spotprenten over WO I en het interbellum. Zijn betekenis als politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog was zo groot dat de Duitse regering twaalfduizend mark op zijn hoofd zette. Van Raemaekers wordt gezegd dat hij de enige privé persoon was die grote invloed heeft uitgeoefend op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.
 
De start van Raemaekers’ omvangrijke carrière lag in Wageningen, waar hij zestien jaar tekenleraar was aan de toenmalige Rijkslandbouwschool. Werken uit deze periode, bijvoorbeeld de bekende spotprenten van Wageningse hoogleraren, nemen een flink deel van de expositieruimte in beslag.
Daarnaast biedt de tentoonstelling een keuze uit originele en digitale beelden van zijn totale oeuvre, zijn werk voor dagbladen in binnen- en buitenland en de activiteiten van Raemaekers als illustrator, ontwerper en kunstschilder. Vanzelfsprekend ontbreekt een biografisch overzicht niet.
 
De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Louis Raemaekers Foundation , het Limburgs Museum in Venlo en X-CAGO in Roermond. Wageningen Universiteit gaf Raemaekers’ beroemde cartoons van Wageningse hoogleraren aan het museum in bruikleen.
 
De huidige tentoonstelling over de Wageningse periode in het leven van Louis Raemaekers is tevens een opmaat tot de landelijke activiteiten rondom de herdenking van WO I en de in 2014 geplande overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de cartoonist in het Limburgs Museum te Venlo.  
 
 

 

Louis Raemaekers in zijn jonge jaren.

 

Inloggen   Zoeken