DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS        

Bouw en verdedig je eigen droomkasteel!

Altijd al je eigen kasteel willen bouwen? Ga dan op 24 oktober a.s. aan de slag en voeg de daad bij je droom. Maar… kan je je kasteel ook verdedigen bij een aanval en de gaten in de muur weer herstellen? Bouw én verdedig je eigen droomkasteel tijdens de Gelderse Museumdag. En kom meer te weten over de lotgevallen van het Wageningse kasteel.
Wanneer: 24 oktober, 14 tot 16 uur. Voor wie: basisschoolleerlingen. Aanmelden via info@casteelsepoort.nl. Deelname is gratis.


-----------------------------------------------------
Lezing: Tussen droom en daad

Over Wageningse dromen voor stadsontwikkeling en de, soms magere, resultaten…. Bij het thema Tussen droom en daad (oktober 2015 – Maand van de Geschiedenis) organiseert het museum in samenwerking met de BBLTHK een gratis lezing rondom dit thema. Gastspreker en oud-stadsarchivaris Kees Gast zal diverse plannen voor stadsontwikkeling toelichten en de geschiedenis van de erbij horende dromen onthullen.
Wanneer: donderdag 29 oktober, 20.00 uur. Waar: BBLTHK. Gratis toegang.


----------------------------------------------------
Volop drukte bij Made in Wageningen SPECIAL

 De speciale activiteiten bij de tentoonstelling Made in Wageningen
- nog te zien t/m 15 november a.s. - hebben lokaal en regionaal volop aandacht getrokken. Vooral op de grote publieksdag op 19 september jl. wisten bezoekers het museum te vinden.

 

Er was veel belangstelling voor de mini-expo 40 jaar WIKKEL indus’trees’ (Wagenings modedesign), demonstraties van ambachten, de activiteiten van Brouwerij Wageningen in onze gewelfkelder en de markt met lokale producten. Op zondag 20 september stond het thema Made in Wageningen muzikaal centraal met een optreden van de Waogeningse Blaoge. We kijken tijdens de afronding van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland met voldoening terug op een geslaagde periode.

--------------------------------------------------------

Nieuwe expositie: wie heeft klassenfoto’s?
 

In december van dit jaar start de tentoonstelling 400 jaar kleuter- en lager onderwijs in Wageningen: idealen, gebouwen, mensen. Voor deze tentoonstelling zoeken wij oude schriftjes, boekjes, foto’s, schoolmaterialen en vooral veel klassenfoto’s van uw Wageningse schooltijd, ongeacht van welk jaar.
Helpt u mee? Lees verder
-------------------------------------------------------- 

Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------- 

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

--------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
---------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES   

19 mei t/m 15 november

 Made in Wageningen

 

Vanaf 19 mei 2015 presenteert het museum De Casteelse Poort een nieuwe tentoonstelling: Made in Wageningen. De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. http://www.gemaaktingelderland.nl/
Centraal thema: de Wageningse maakindustrie, vroeger en nu.

--------------------------------------------------------------

2 oktober - 1 november 2015

Maand van de Geschiedenis -
Tussen droom en daad

De gedroomde omgeving van Wageningen

 

Bijzondere (bouw)plannen uit de categorie ‘Geen daden maar dromen’          

                       

Een spoorlijn naar Wageningen? Een betere verbinding over water? Een megawoonwijk in de uiterwaarden? Gewaagde uitbreidingsplannen voor het stadhuis? Deze onderwerpen hebben gemeen dat de stad Wageningen deze projecten graag wilde uitvoeren, maar realisatie toch achterwege bleef. Wat overbleef van deze dromen zijn maquettes, historische kaarten en bijzondere verhalen. In de kleine expositie Geen daden maar dromen toont het museum interessante voorbeelden van niet uitgevoerde (bouw)plannen uit het bezit van het Wagenings Gemeentearchief.

--------------------------------------------------------------

Kunst          

oktober - 6 december 2015

 

 

 

Rob van Es (sjabloondruk) uit Delft,
Carlo van Broekhuizen en Rineke van Rijt (beelden) uit Arnhem en
Marieke Peters (sieraden) uit Arnhem

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken