Nieuwsarchief            

Museum in kerstsfeer
Op Kerstkoopavond - 18 december a.s. - is iedereen welkom in museum De Casteelse Poort om te genieten van een bijzondere avondopenstelling met kaarslicht en sfeerversiering. Vanaf 19.00 uur staat voor elke bezoeker een glas glühwein klaar. In de museumwinkel zijn mooie én leerzame kerstcadeaus te koop. En u kunt natuurlijk van deze gelegenheid gebruikmaken om onze nieuwe wintertentoonstelling Idealen – Gebouwen – Mensen te komen bezichtigen. Bovendien is het museum deze avond tussenstop van diverse kerstkoren. De toegang is gratis.


             
 

 

 

 

 

 

           

Volop drukte bij Made in Wageningen SPECIAL

De speciale activiteiten bij de tentoonstelling Made in Wageningen
- nog te zien t/m 15 november a.s. - hebben lokaal en regionaal volop aandacht getrokken. Vooral op de grote publieksdag op 19 september jl. wisten bezoekers het museum te vinden.

 

 

Er was veel belangstelling voor de mini-expo 40 jaar WIKKEL indus’trees’ (Wagenings modedesign), demonstraties van ambachten, de activiteiten van Brouwerij Wageningen in onze gewelfkelder en de markt met lokale producten. Op zondag 20 september stond het thema Made in Wageningen muzikaal centraal met een optreden van de Waogeningse Blaoge. We kijken tijdens de afronding van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland met voldoening terug op een geslaagde periode.

 

Nieuw jaar: nieuwe bestuursvoorzitter

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie konden de aanwezigen kennismaken met de nieuwe bestuursvoorzitter. Jelle Vervloet, emeritus hoogleraar Historische Geografie en medeauteur van het boek Geschiedenis van Wageningen (2013), introduceerde zichzelf. Hij ziet zijn nieuwe taak vol vertrouwen tegemoet: “Het museum is een mooie mix van geschiedenis en kunst, een kolfje naar mijn hand”.

 Museum in kerstsfeer

Op Kerstkoopavond - 19 december - was het met ruim 100 bezoekers gezellig druk in het museum.

 

Discussieavond Vriend en Vijand
Anton Kruft, voorzitter SSEW, hield 28 oktober jl. een uitstekende inleiding op het maandthema Vriend & Vijand. In zijn korte lezing werd duidelijk dat het vriend- en vijandbeeld bepaald wordt door interpretaties, niet alleen in de aanloop naar het uitbreken van WO1, maar altijd en overal ter wereld.
De paneldiscussie, met o.a. docenten van Pantarijn, diepte het thema verder uit. Conclusie van de avond: politici en oorlogsindustrieën bepalen het beeld, maar de invloed van de bevolking, verdeeld in etniciteit en religies, is daarbij toch erg groot.

 

 

EDUCATIECOMMISIE HEEFT VOL PROGRAMMA WO1

Op de woensdagmiddagen tot half november 2014 staat de museumdeur open voor bezoek van jongeren in schoolverband. Museummedewerkers verzorgen voor school- en bso-groepen een speciale rondleiding en activiteit bij de actuele thematentoonstelling over WO1, ‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’. Jongere kinderen worden uitgedaagd een poppy te maken, een belangrijk symbool van de ‘Grote Oorlog’, met uitleg over de betekenis van dit bijzondere zinnebeeld. 

Kinderen van 8 tot 14 jaar zijn welkom op de woensdagen t/m 12 november. Deelname in schoolverband graag tijdig reserveren via educatie@casteelsepoort.nl
ovv leeftijd en aantal.
Maximale groepsgrootte: 10 kinderen. Aanvang: 14.00 uur. Deelname: gratis.
In overleg is een afwijkende bezoekdatum mogelijk.

 

DISCUSSIEAVOND VRIEND OF VIJAND,
28 OKTOBER 2014

Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het actuele thema Vriend & Vijand. Maar wie is vriend, en wie is vijand in oorlogstijd? Discussieer mee tijdens op 28 oktober a.s.. WO1-specialist Anton Kruft verzorgt de inleiding op het thema. Gespreksleider: Jean Gardeniers. Locatie: BBLTHK, aanvang: 20.00 uur. Deze thema-avond is een initiatief van De Casteelse Poort, ism Historische Vereniging Oud-Wageningen, Boekhandel Kniphorst en de BBLTHK.

 

GELDERSE MUSEUMDAG MET GRATIS KINDERRONDLEIDING

Op 18 oktober a.s. -  Gelderse Museumdag -  is iedereen welkom, gratis. Voor kinderen is er een speciale rondleiding bij de actuele thematentoonstelling over WO1, Achter ons roffelt de oorlogstrom. Ook worden ze uitgedaagd een poppy te maken,  een belangrijk symbool van de ‘Grote Oorlog’, met uitleg over de betekenis van dit bijzondere zinnebeeld. Graag van te voren aanmelden via educatie@casteelsepoort.nl. De rondleiding start om 14.00 uur. 


MEER BEZOEKERS IN 2013

Het dagblad De Gelderlander van 14 mei berichtte: Lokale musea in de Vallei (Ede, Veenendaal, Rhenen) trokken in 2013 minder bezoekers dan in 2012. Alleen bij De Casteelse Poort (Wageningen) was het iets drukker en steeg het aantal bezoekers met 4 procent naar 7.522.

 

 

MUSEUM BESTAAT 25 JAAR

In 2013 bestond het museum 25 jaar. Gedurende deze periode leverde het een belangrijke bijdrage aan het cultureel imago van de stad Wageningen. U leest hierover in het Contactblad van de historische vereniging Oud-Wageningen in het artikel 'Museum De Casteelse Poort 25 jaar' van de hand van Piet Aben, oud-bestuurslid van het museum en eindredacteur van het Contactblad.

 

 

 

 

7 december 2013

MUSEUM IN KERSTSFEER
 
Tijdens de Kerstkoopavond op 20 december a.s. is iedereen welkom om te genieten van een bijzondere avondopenstelling, met kaarsverlichting en stemmige versiering. De toegang is deze avond gratis; bovendien schenken de medewerkers van het museum voor elke bezoeker een glas glühwein. Er zijn op dit moment twee nieuwe tentoonstellingen te bezichtigen.
 
In de expositieruimtes op de eerste verdieping is de onlangs geopende tentoonstelling ‘Wageningen verenigt’ te zien.
Deze laatste tentoonstelling van het Wageningse feestjaar 2013 staat in het teken van jubilea. 'Wageningen verenigt' zoomt in op zeven jubilerende verenigingen in een jubilerende stad. De rode draad in deze tentoonstelling is de stadsontwikkeling sinds het begin van de 19e eeuw.
 
In het galeriegedeelte is een expositie van twee kunstenaressen, Dianne Lugard en Maria Koeleman, onder de titel ‘Prima Donna’ te zien. Voor wie nog op zoek is naar een mooi en bijzonder kerstcadeau: de kunstwerken van Dianne en Maria zijn te koop.
Ook in de museumwinkel zijn mooie én leerzame kerstcadeaus te koop. De winkelvoorraad biedt o.a. een keur aan boeken over de geschiedenis van Wageningen.
 
Het museum is deze avond geopend vanaf 19.00 uur.

 

 

 

 

15 november 2013

SPECIAAL BEZOEK

Onlangs werd het museum vereerd met een bezoek van de dochter van George Molnar. Molnar was op 5 mei 1945 tolk voor generaal Foulkes tijdens de capitulatie-besprekingen in Hotel De Wereld. Inmiddels woont George Molnar al vele jaren in Edmonton, Canada, en is inmiddels 91 jaar oud.

Mevrouw Molnar werd ontvangen door Els de Jong, Gerd Slettenhaar, Jan Fogteloo en Henk van de Beek, vertegenwoordiger van het 4 & 5-comité. Zij was onder de indruk van de zaal Vrede van Wageningen (met het meubilair van de capitulatie-besprekingen) en vooral van de film waarin een interview met  haar vader te zien is.  Vervolgens bezocht ze Hotel De Wereld. ‘A special experience’, aldus mevrouw Molnar.

 

23 oktober 2013

GESCHIEDENISQUIZ 750 JAAR WAGENINGEN

Op 29 oktober a.s., 20.00 uur, is iedereen welkom in de BBLTHK van Wageningen, voor deelname aan een quiz over Wageningen 750 jaar stad. Centraal onderwerp in de quiz: Vorst & Volk, het thema van de Maand van de Geschiedenis. De toegang is gratis.
Jean Gardeniers, voorzitter museumbestuur, verzorgt bij het thema een inleiding; aansluitend volgt de quiz.  Deze staat onder leiding van oud-gemeentearchivaris Kees Gast, die zich laat bijstaan door een deskundige jury. De avond wordt muzikaal omlijst door Laurens van der Zee en Anneke Rot.
De organisatie is in handen van het museum, historische vereniging Oud-Wageningen, de BBLTHK en boekhandel Kniphorst.

 

20 oktober 2013

AFSCHEID ANTON ZEVEN, MEDE-OPRICHTER VAN HET MUSEUM

Een groot kenner van de historie van de stad Wageningen, Anton Zeven, verlaat binnenkort onze stad en verhuist naar Wassenaar. Anton heeft vanuit de Historische Vereniging Oud-Wageningen samen met enkele medepioniers de aanzet gegeven tot de oprichting van het museum, nu 25 jaar geleden. Hij bleef nauw bij het museum betrokken. Als museumgids wist hij met zijn diepgaande kennis over de stad en omgeving zijn toehoorders uitermate te boeien. Vrienden en relaties konden tijdens een receptie in het museum afscheid nemen van het echtpaar Zeven.

 

10 oktober 2013

GELDERSE MUSEUMDAG: ‘Er was eens…’

Op 19 oktober a.s. (Gelderse Museumdag) kunnen kinderen deelnemen aan de rondleiding ‘Er was eens… een kasteel’. In en om het museum vertelt een verhalenverteller over kasteelheer Lubbert Adolf baron Torck, de 18e eeuwse ‘vorst’ van Wageningen. Deelname is gratis; de rondleiding van 30 minuten start om 13.00 uur, en nogmaals om 15.00 uur. De kinderen hoeven zich niet tevoren aan te melden.

   13 september 2013

GIJSBERTVRIJWILLIGERS DRAGEN TAKEN OVER

Museummedewerkers van De Casteelse Poort bedankten tijdens een gezellige borrel de scheidende Gijsbertvrijwilligers.

Hanke Cannegieter, Pam Zijlstra en Leo Eppink stoppen na 10 jaar met hun taak basisschoolleerlingen in het museum te vertellen over de geschiedenis van Wageningen (Gijsbertproject). Tineke Ophof en Taeke de Jong nemen het stokje over. Ben van Wijk blijft als ervaren vrijwilliger nog van de partij. Ook Chris Begemann zal in dit succesvolle project kinderen begeleiden.

Het project startte in 2002 met de deelname van twee scholen, in samenwerking met Edu-Art. Inmiddels nemen veel Wageningse schoolklassen elk jaar deel aan ‘Gijsbert’.

 

 

 

01 september 2013

VOOR KINDEREN: FOTOGRAFEER EN VERGELIJK WAGENINGSE PLEKJES
 
Met het gratis doeboek ''Wageningen toen, nu en later'' kunnen kinderen en hun ouders ontdekken hoe Wageningen in de loop der tijd veranderd is. Het boekje bevat een routekaart en oude foto’s met toelichting van bijzondere plekjes in de stad en omgeving. Het nodigt kinderen uit het standpunt van waar de foto’s zijn gemaakt terug te vinden en er een - liefst bijzondere - foto anno 2013 bij te plakken.

Kinderen kunnen eigen ideeën over Wageningen in hun foto’s uitbeelden. Foto’s met voorwerpen die met de plek te maken hebben, of met kleding die er bij past. Bijvoorbeeld met een sigaar op de plek waar vroeger de sigarenfabriek van Schimmelpenninck stond.

Fantaseren over de toekomst is natuurlijk ook mogelijk. Inspiratie is op te doen in de huidige museumexpositie Reis door ruimte en tijd – Wageningen in 2213.
 
Het doeboek ''Wageningen toen, nu en later'' is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar en vanaf 15 juni gratis af te halen bij de museumbalie. De route is prima te doen per fiets, in 1x of verdeeld in delen.
De foto’s kunnen tot 1 december 2013 worden ingeleverd bij de balie van het museum, of worden gemaild naar educatie@casteelsepoort.nl. Wat het museum met de inzendingen gaat doen, blijft nog een verrassing. 
 

 

 

 


14 augustus 2013

GEWELFKELDER TE BEZICHTIGEN

Vanwege de lopende expositie ‘Bier, een werelddrank’ is de pas gerestaureerde gewelfkelder naast het museum onder begeleiding te  bezichtigen. De kelder behoorde vroeger tot het ‘brouwhuys’ van het kasteel.

Bezichtiging is één maal per twee weken mogelijk, op de woensdag- en zaterdagmiddagen van 14-16 uur van de oneven weken. Eerstvolgende data: woensdagen 28 augustus, 11 en 25 september, zaterdagen 14 en 28 september.

 

11 april 2013

25-JARIG MUSEUM OPENT NIEUWE EXPOSITIE OVER KASTEELHEER TORCK
 
Museum De Casteelse Poort heeft zondag 7 april zijn 25-jarig bestaan gevierd met de opening van een nieuwe permanente expositie. Deze is gewijd aan het kasteel van Wageningen en de adellijke familie Torck, die meer dan een eeuw op het kasteel heeft gewoond. Het museumgebouw staat op de voormalige toegangspoort van het kasteel; de fundamenten ervan zijn in de kelder nog te bekijken.
 
De nieuwe expositie werd geopend door een schitterend in het pak gestoken look alike van de laatste Wageningse Torck, Lubbert Adolph, die voor het aanzien van Wageningen van grote betekenis is geweest.
Het bestuur van het museum had alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers voor dit feestelijke gebeuren uitgenodigd. Met vele tientallen waren ze aanwezig. Voorzitter Jean Gardeniers noemde dat een duidelijke demonstratie van de collegialiteit en de samenwerking tussen alle medewerkers door de jaren heen. “Het museum draait compleet op de inzet van vrijwilligers. Dankzij jullie is het in 25 jaar uitgegroeid tot het cultuurhistorisch centrum van de stad”.

 

 

 


6 april 2013

GRATIS MUSEUMWEEKEND

Dubbel feest op 6 en 7 april 2013

Het museum bruiste volop tijdens het 32e nationale museumweekend. Thema van dit jaar: Doe een museum. Op zaterdag 6 april, 16.00 uur, startte de tweejaarlijkse Culturele Ronde van Wageningen met een grote overzichtstentoonstelling van werken van deelnemende kunstenaars. Het zilveren jubileum van het museum werd gevierd met de opening van de gerenoveerde Torckkamer, op zondag 7 april om 16.00 uur, in aanwezigheid van een heuse VIP. Dubbel feest dus in dit bijzondere weekend!
 

 

12 februari 2013

THEMALEZING IN BBLTHK
Politieke tekeningen en censuur
 
Museum De Casteelse Poort en de bblthk organiseren op maandag 11 maart a.s. een lezing met het thema Politieke prenten en censuur. Gastspreker Niels Beugeling, conservator van het Persmuseum en verbonden aan de Stichting Pers & Prent, bespreekt aan de hand van voorbeelden de actualiteit van dit onderwerp. Het thema - Politieke prenten en censuur -  past  uitstekend bij de huidige tentoonstelling Louis Raemaekers, een cartoonist van wereldfaam in het museum. Deze tijdelijke expositie is nog tot 31 maart te bezichtigen.
 
Aanleiding
De cartoons en spotprenten van Raemaekers, voormalig tekenleraar van de Wageningse Landbouwhogeschool, hadden betrekking op de politieke verhoudingen tijdens WO I en het interbellum, en hadden grote politieke invloed. Ten opzichte van toen is er niets veranderd. Ook nu nog hebben politieke cartoons grote invloed. 
 
Extra expositie
De contacten tussen het museum en de Stichting Pers & Prent zijn tevens aanleiding voor de komst van de reizende tentoonstelling ‘Koningin Beatrix en de politieke prent’.
Geïnspireerd door het besluit van Koningin Beatrix om per 30 april a.s. af te treden, heeft het Persmuseum een actuele kleine, reizende expositie samengesteld met werken van Nederlandse tekenaars als Opland, Frits Muller, Peter van Straaten en vele anderen. De 30 à 40 politieke tekeningen uit de Nederlandse dagbladpers (1980-2013) zullen twee weken worden geëxposeerd, van 16 t/m 31 maart.
 
Locatie: BBLTHK
Aanvang lezing: 20.00 uur
Toegang: gratis

 

2 februari 2013

CARTOONTEKENEN VOOR KINDEREN

Kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar zijn op woensdagmiddag 13 of 20 februari a.s. van harte welkom voor een workshop cartoontekenen. Er is nu alleen nog plaats op woensdagmiddag 13 februari.
Deze workshop, in het kader van de tentoonstelling over cartoonist Louis Raemaekers, geeft hen een unieke kans om de kneepjes van het cartoontekenen te leren.

De middag wordt begeleid door de Wageningse kunstenaar Henk van Ruitenbeek. Van Ruitenbeek is o.a. tekenaar van de cartoon op het onlangs gepresenteerde t-shirt Wageningen 750. Ook maakte hij een deel van de tekeningen in de spectaculaire lasershow bij de feestelijke start van het jubileumjaar. 

De workshop wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 10 kinderen deelnemen. Opgeven voor 8 februari a.s. via educatie@casteelsepoort.nl. Deelname is gratis.

 

15 januari 2013 

MUSEUM IN TOP 10 !

Het museum De Casteelse Poort is in de Top 10 procentuele stijgers van bezoekersaantallen van alle musea in Gelderland (periode 1992-2011) beland, aldus het rapport Bezoekersaantallen Gelderse Musea van Stichting Gelders Erfgoed.

 

 

14 januari 2013

GOEDE START VAN HET JUBILEUMJAAR

Tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie hadden de gasten veel redenen om te toasten op een mooi 2013: een jaar vol activiteiten in het kader van ‘Wageningen 750 jaar stadsrechten’, het zilveren jubileum van het museum, en de stijgende belangstelling van bezoekers. In 2012 verwelkomde het museum ca. 600 gasten meer dan 2011.

 

 

 

16 november 2012

TENTOONSTELLING LOUIS RAEMAEKERS GEOPEND

De oranje blokjes wezen de weg: op de bovenverdieping van het museum startte vrijdag 16 november jl. een fraaie expositie over het werk van oud-Wageninger, maar vooral wereldberoemd cartoonist Louis Raemaekers. Genodigden konden na een inleiding door kunsthistorica Ariane de Ranitz in de tentoonstellingsruimtes genieten van politieke spotprenten, maar ook van de bijzondere karikaturen van Wageningse professoren. De expositie is te zien tot eind maart 2013.

 

 

21 december 2012

MUSEUM IN KERSTTOOI

Na de bijzondere avondopenstelling van 20 december met kaarsverlichting en stemmige versiering kunt u nog enige tijd genieten van het museum in kersttooi. Bezoekers kunnen op dit moment twee tentoonstellingen bezichtigen.

In de expositieruimtes op de eerste verdieping is de in de pers geprezen tentoonstelling Louis Raemaekers, een cartoonist van wereldfaam, te zien. Louis Raemaekers was een vermaard spotprenttekenaar, vooral ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Zijn carrière startte in Wageningen. In het galeriegedeelte is een expositie van twee Wageningse kunstenaressen, July Leesberg en Eveline ten Haaf, onder de titel ‘Nederland Nu’ te bezichtigen.

Voor wie nog op zoek is naar een mooi en bijzonder kerstcadeau: de kunstwerken van July en Eveline zijn te koop. Ook in de museumwinkel zijn mooie én leerzame kerstcadeaus te koop. De winkelvoorraad biedt o.a. een keur aan boeken over de geschiedenis van Wageningen.

Het museum is gesloten op de Eerste Kerstdag en de Nieuwjaarsdag.

 

20 oktober 2012

HENK VAN OS SCHENKT SCHILDERIJ VAN JAN JORDENS

Het museum ontving uit handen van Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam en eerder directeur van het Rijksmuseum, als schenking een olieverfschilderij, afmeting ca. 16x25 cm, van Jan Jordens. Het is een werk uit 1920 van de in 1883 in Wageningen geboren kunstenaar, die lid was van de schildersgroep De Ploeg.
Het schilderij toont een 'Paard en wagen'. Het is een prachtige aanwinst naast de vorig jaar met subsidie van de Vrienden van het Museum aangekochte aquarel van dezelfde kunstenaar.
 

 

 

27 september 2012 

ZEER GESLAAGDE BIJEENKOMST OVER SCHILDERIJRESTAURATIE

Het museum De Casteelse Poort en de bblthk organiseerden op 27 september een lezing over het restaureren van schilderijen. Geralda Simonis van het gelijknamige restauratieatelier Simonis in Ede verzorgde de lezing. Aanleiding was de expositie van de Wageningse kunstschilder Ben van Londen. Een groot deel van de tentoongestelde schilderijen is afkomstig van bruikleengevers.
Eigenaren van schilderijen konden tijdens de avond de staat van hun bezit door Geralda Simonis laten beoordelen. Zeven personen maakten hiervan gebruik.

 

 

 

02 juli 2012

NIEUW BOEK OVER BEN VAN LONDEN
 
Eerste overzicht van omvangrijk schildersoeuvre

Op vrijdag 29 juni heeft burgemeester Geert van Rumund het eerste exemplaar in ontvangst genomen van een rijk geïllustreerd boek over de beroemde kunstschilder Ben van Londen. Het boek “Schilder van de Nederrijn – Ben van Londen” benadrukt de grote verdiensten van de kunstenaar voor het Wageningse en regionale artistieke gebeuren in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Toen was Ben van Londen de bekende schilder van landschappen langs de Rijn. Hij woonde en werkte op zijn studioschip Tamalone, meestal aangemeerd bij het Lexkesveer. Ben van Londen was indertijd een Bekende Wageninger.

Het initiatief voor dit boek ontstond tijdens de voorbereidingen voor de grote overzichtstentoonstelling over Ben van Londen die momenteel in De Casteelse Poort te bezichtigen is. Aan het boek is meegewerkt door twee dochters van de schilder, Sonja en Selma, die hun bonte herinneringen aan hun artistieke vader hebben opgeschreven. Een andere bijdrage komt van prof. Meto Vroom. Als landschapsarchitect heeft hij studie gemaakt van de landschappen in het werk van Ben van Londen. Hij laat zien hoe het landschap in deze regio gedurende de tweede helft van de vorige eeuw is veranderd. De samenstellers Rob de Windt en Dick van Veelen hebben, in samenwerking met de Wageningse uitgeverij Blauwdruk, een publicatie gerealiseerd die voor het eerst een overzicht biedt van het omvangrijke werk van Ben van Londen.
 
Het boek is te koop in de museumwinkel en boekhandels in de regio.
Verkoopprijs: 24,90 euro
 

 

 

20 oktober 2012

MOET JE HOREN: vertelmiddag voor kinderen tijdens de Gelderse Museumdag
 

Zaterdag 20 oktober staan de deuren open voor kinderen en volwassenen, die graag naar verhalen luisteren. Met het thema ‘Moet je horen’ organiseert het museum tijdens de gratis Gelderse Museumdag vier verhalenrondes over de Wageningse geschiedenis.

Stadsomroeper Van Druten kent als geen ander de geschiedenis van Wageningen. Deze markante figuur zal zijn verhalen vertellen om 13.30 en 15.00 uur, steeds aan de hand van voorwerpen uit de museumcollectie. Plaats van handeling: de historiezaal.
Jan van Raalten, auteur van het boekje ‘Wij zijn arm en toch rijk’ vertelt om 14.00 en 15.30 uur over zijn ervaringen als Wageningse tiener in oorlogstijd. Centraal in zijn verhalen staan de twee evacuaties in 1940 en 1945. De heer Van Raalten is te vinden in de zaal ‘Vrede van Wageningen’.

Aanmelden en entreekaartje zijn niet nodig. Gespitste oren wel. Graag tot ziens bij de Gelderse Museumdag!
 

 

 

14 oktober 2012

IN DE GEEST VAN BEN VAN LONDEN.....

Samen met mensen van het museum trok dochter Sonja van Londen met kinderen de uiterwaarden bij Wageningen in, om daar in de geest van haar vader Ben van Londen schilderijen te maken.

De door de kinderen geschilderde landschappen zijn zo geslaagd, dat is besloten hiervan een mooie, korte tentoonstelling samen te stellen. Vanaf vrijdag 21 september kan iedereen de kunstwerkjes in het museum bewonderen.

De expositie in het museum van het werk van Ben van Londen is nog t/m 13 oktober te bezichtigen.

 

 

 

11 september 2012

LEZING SCHILDERIJENRESTAURATIE IN DE BBLTHK

Museum De Casteelse Poort en de bblthk organiseren op donderdag 27 september een lezing over het restaureren van schilderijen. Geralda Simonis van het gelijknamige restauratieatelier Simonis in Ede zal deze lezing verzorgen. Iedereen die meer wil weten over restauratieprocessen of beter wil kunnen beoordelen of een kunstwerk aan restauratie toe is, is welkom in de Wageningse bibliotheek.

Mevrouw Simonis zal ingaan op factoren die de staat van schilderijen beïnvloeden en de methoden om de kunstwerken in een optimale staat te brengen. Licht, lucht, vocht en vuil passeren de revue. Ondeskundig handelen of een ongeluk kunnen beschadigingen tot gevolg hebben. Het gebruik van onstabiele materialen leiden tot verkleuring; vernislagen vergelen. Alle technieken die worden gebruikt ter verbetering van schilderijen komen aan bod. Als leidraad toont Geralda Simonis veel beelden van behandelde objecten. Kortom: de lezing geeft de aanwezigen een kijkje in de keuken van de restaurator.

Aanleiding
Het museum exposeert tot medio oktober vele werken van de Wageningse kunstschilder Ben van Londen. Een groot deel van de tentoongestelde schilderijen is afkomstig van bruikleengevers. Met deze lezing wil het museum iets terug doen voor alle eigenaren van deze werken. Zij gaven immers belangeloos hun bezit voor de huidige tentoonstelling in bruikleen.

Beoordeling
Eigenaren van schilderijen die tijdens de avond de staat van hun bezit door Geralda Simonis willen laten beoordelen kunnen zich opgeven via het sturen van een e-mail aan info@casteelsepoort.nl of per telefoon: 0317 421436. Het aantal deelnemers aan de beoordeling is beperkt.

Aanvang lezing: 20.00 uur, toegang is gratis. 

 

 

 

18 augustus 2012

SCHILDEREN VOOR KINDEREN MET SONJA VAN LONDEN

Het is inmiddels een goed gebruik dat museum De Casteelse Poort in Wageningen ter gelegenheid van een bijzondere tentoonstelling kinderactiviteiten organiseert. De huidige expositie over de Wageningse kunstschilder Ben van Londen, die sinds de opening in april jl. erg goed wordt bezocht, is in de komende weken aanleiding voor het organiseren van twee schilderworkshops voor kinderen. Het is voor het museum een echte buitenkans dat een dochter van Ben van Londen, zelf kunstenares in Amsterdam, deze kinderworkshops graag wil begeleiden. De workshops worden gehouden op woensdag 5 september en woensdag 12 september.

De deelnemende kinderen beginnen in het museum bij de tentoonstelling, waar dochter Sonja uitleg zal geven over de schilderijen en de schildertechnieken die haar vader gebruikte. Daarna gaan zij onder begeleiding naar de Wageningse uiterwaarden om zelf - in de voetsporen van Ben van Londen en met deskundig advies van Ben’s dochter - aan de slag te gaan. Aan het eind van de middag heeft iedereen een mooi kleurrijk schilderij gemaakt. Een aantal kinderkunstwerken zal in het museum worden geëxposeerd.
De workshops zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Deelname is gratis. Verzamelen om 13.30 uur bij het museum, afsluiting van de middag rond 17.00 uur. Voor schilderspullen wordt gezorgd, in de uiterwaarden is er lekkers.
Op woensdag 5 september staat het Lexkesveer centraal, op woensdag 12 september de Wolfswaard. Opgave is mogelijk via de basisschool, bso, of via het email adres van het museum, educatie@casteelsepoort.nl . Bij opgave duidelijk aangeven welke workshopdatum gewenst is. Maximale groepsgrootte: 10 kinderen. Aanmelden kan tot 31 augustus, en vol=vol!
 

 

01 juni 2012

GRATIS VAKANTIEBOEK VOOR KINDEREN, GRATIS TOEGANG, MET EXTRA KADO

Kinderen met belangstelling voor de militaire geschiedenis van Gelderland zijn vanaf 4 juni van harte welkom in het museum. Zij ontvangen gratis het vakantieboek Gelegerd in Gelderland.

Dit vakantieboek bevat puzzels, raadsels, strips en informatieve teksten over de Gelderse geschiedenis. Met een digitale comic over de Gelderse draak die de mythische oorsprong van Gelderland vormt, waarin kinderen zélf de hoofdrol kunnen spelen. Het vakantieboek, bedoeld voor kinderen in de leeftijd 10-13 jaar, is verkrijgbaar tot medio september, of zolang de voorraad strekt.

Bij inlevering van een speciale bon die gedownload kan worden van de informatieve website www.gelegerdingelderland.nl hebben de kinderen ook gratis toegang. Deze regeling geldt gedurende de looptijd van het gelijknamige festival.
In het museum ontvangen de kinderen een speciale kijkwijzer voor een bezoek aan de zaal Vrede van Wageningen. Na afloop, na invulling van de kijkwijzer, ontvangen zij een ‘werelds kado’ (verrassing…).

Gedurende de zomermaanden zullen - in het kader van het festival ‘Gelegerd in Gelderland’ en verspreid over de provincie - zo’n 250 verschillende activiteiten worden georganiseerd. In die activiteiten wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen. Gedetailleerde informatie is te vinden op www.gelegerdingelderland.nl en in een speciale brochure. 

 

 

21 juni 2012
  
BOEKPRESENTATIE BEN VAN LONDEN
  
Het boek over het leven en werk van de Wageningse kunstschilder Ben van Londen rolt binnenkort van de pers.
De samenstellers Rob de Windt en Dick van Veelen hebben, in samenwerking met Uitgeverij Blauwdruk, een bijzondere publicatie gerealiseerd.
 
Op vrijdagavond 29 juni a.s. wordt het eerste exemplaar van het boek officieel overhandigd aan burgemeester Geert van Rumund. Dochters Selma en Sonja van Londen zullen bij de presentatie aanwezig zijn.
 
Waar: Boekhandel Kniphorst, Wageningen
Tijdstip: 19.30 uur
Belangstellenden zijn van harte welkom!
 
Het boek is te koop in de museumwinkel en boekhandels in de regio.
Verkoopprijs: 24,90 euro
 
 
28 april t/m 20 mei 2012
  
KINDERKUNST ‘MIJN OMGEVING’
  
Maquettes, foto’s en schilderijen gemaakt door basisschoolleerlingen uit Wageningen staan in een mooie tentoonstelling in museum De Casteelse poort in de schijnwerpers. De kinderen, die onlangs deelnamen aan het kunstproject Mijn Omgeving, maakten hun kunstwerken door heel bewust naar hun omgeving te kijken.
 
Van beeldend kunstenaars Yvonne van de Ven en Jan Meijering, verbonden aan ’t Venster, leerden zij hoe hun eigen leefomgeving kan inspireren tot een kunstwerk.
 
Bij Yvonne van de Ven maakten de leerlingen een maquette van een fantasievol landschap op hun schooltafel. Ze bouwden dit met karton, plastic en oud speelgoed en schiepen hiermee een heel persoonlijk kunstwerk. Foto’s van deze landschappen zijn in de expositieruimte van het museum opgehangen in een horizonlijn, wat een zeer eigenzinnig panorama oplevert.
 
Bij Jan Meijering schilderden leerlingen hun slaapkamer in prachtige kleuren met het uitzicht naar buiten. Binnen zien we bedden, lampen en knuffels en buiten bomen, huizen en dieren.
Mijn Omgeving is een project van ‘t Venster Wageningen en Cultuurpact, waarin provincie Gelderland, Kenniscentrum Gelderland (KCG) en o.a. gemeente Wageningen samenwerken.
 
De deelnemende basisscholen zijn: G.J. van de Brinkschool, Vrije School De Zwaneridder, Frisoschool, de Nude en Piekschool.
 
Entree is gedurende de tentoonstelling voor kinderen van 0-12 jaar en hun begeleider gratis.
 
14 april 2012
 
 
GROTE BELANGSTELLING VOOR EXPOSITIE BEN VAN LONDEN
 
 
De nieuwe tentoonstelling met werken van de Wageningse kunstschilder Ben van Londen kon afgelopen weekend rekenen op massale belangstelling. De opening op vrijdag 13 april - vanwege het grote aantal gasten in het stadhuis van Wageningen – werd bezocht door een ongekend aantal geïnteresseerden. De raadszaal bleek ondanks extra stoelen en staplaatsen, nog te klein.
Aansluitend was in het museum voor de genodigden de gelegenheid de oeuvretentoonstelling te bezichtigen.
Daags daarna kon het museum opnieuw rekenen op een grote aanloop. Ook zondag namen veel mensen de gelegenheid te baat de expositie te bezoeken. Een succesvol begin!
 
De landschappen en riviergezichten van Ben van Londen worden geëxposeerd tot 14 oktober 2012.
 

01 april 2012

GRATIS TOEGANG TIJDENS MUSEUMWEEKEND 14 EN 15 APRIL

Tijdens het Nationale Museumweekeinde op 14 en 15 april a.s. is museum De Casteelse Poort vrij toegankelijk.
Dat biedt in het bijzonder de kans om de daags tevoren geopende tentoonstelling over de schilder Ben van Londen gratis te bezoeken.
Deze expositie toont ca. tachtig werken van de kunstenaar, die vijftig jaar geleden ´n belangrijke rol speelde in het culturele leven van Wageningen en omgeving.
 

 

20 februari 2012

LEZING OVER HERTOGEN VAN GELRE
 
Op uitnodiging van het museum en Historische Vereniging Oud-Wageningen. zal Jacobus Trijsburg, voormalig directeur van Gelders Erfgoed, een lezing verzorgen, die aansluit bij de tentoonstelling De Hertog komt. Titel van zijn voordracht is: ‘Het reizende leven van de hertogen van Gelre in de veertiende en vijftiende eeuw’.  De lezing vindt plaats op 20 februari 2012, De Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen (locatie ondervoorbehoud). 
 

31 JANUARI 2012

KROKUSVAKANTIE: MIDDELEEUWS ETEN VOOR KINDEREN

Eten doe je – waarschijnlijk – iedere dag. Het is zo gewoon, dat je er niet bij stil staat. Maar weet je dat ook eten een geschiedenis heeft? Een geschiedenis die terug gaat tot de Middeleeuwen (en verder)?
Museum De Casteelse Poort organiseert voor kinderen tussen 8 en 13 jaar een Middeleeuwse proeverij op woensdag 22 februari a.s. Er wordt dan niet alleen gegeten; er is ook een quiz over eten in de Middeleeuwen. Daarnaast komen de kinderen van alles te weten over het klaarmaken van eten, over tafelmanieren en over spreekwoorden en gezegdes die met eten te maken hebben.
Er is ook een tentoonstelling over de hertogen van Gelre. Die hielden ook van lekker eten en dat is te zien!
Het museum houdt de proeverij in samenwerking met De Ommuurde Tuin. Deze historische moestuin bij het landgoed Oranje Nassau’s Oord zorgt voor de groenten, zoals men in de Middeleeuwen op tafel zette.
Kinderen die het proeven van Middeleeuws eten aandurven zijn van harte welkom. De middag start om 14.00 uur. Aanmelden kan tot 16 februari a.s. Stuur dan een email naar educatie@casteelsepoort.nl. Medewerkers van het museum willen graag weten hoeveel kinderen er komen. Als de belangstelling erg groot is, kan er nog een extra middag worden georganiseerd op donderdag 23 februari (ook om 14.00 uur).

 

06 JANUARI 2012

MEER DAN 200 AANBIEDINGEN VOOR BRUIKLENEN BEN VAN LONDEN

De uitnodiging van het museum aan het Wageningse publiek om werk van de schilder Ben van Londen in bruikleen te geven is een groot succes geworden.
Meer dan 200 doeken van deze twintigste-eeuwse kunstenaar zijn aan het museum aangeboden.
Bernhard Herman Anton van Londen werd in 1907 geboren te Arnhem en overleed in 1987 te Wageningen.
Tot 1945 voer en werkte Ben van Londen op zijn 'expositieschip' de Tamalone, na 1945 lag het schip in Wageningen.
Ben van Londen volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.
Zijn favoriete onderwerpen waren rivierlandschappen en portretten.
De uiterwaarden van de Rijn vormden in zijn werk een vaak terugkerend thema.
Het museum heeft zelf enkele werken van Van Londen in eigendom, maar zoekt via bruiklenen een tijdelijke uitbreiding van de collectie, zodat in een overzichtsexpositie een evenwichtig beeld van het oeuvre van Van Londen kan worden gegeven.Het museum is begonnen contact op te nemen met de potentiële bruikleengevers om te zien welke werken wel en welke niet in de overzichtsexpositie een plaats dienen te krijgen.

De tentoonstelling is gepland 13 april t/m 13 oktober 2012.

 
12 december 2011
 
TORCKBIJBEL TIJDELIJK UIT EXPOSITIE
 
De bijbel van Lubbert Adolph Torck, een van de topstukken van het museum, zal per 1 januari 2012 tijdelijk niet worden tentoongesteld.
De Torckzaal, waar de bijbel tot nu toe is geëxposeerd, wordt in het komende jaar heringericht. Het nieuwe lichtplan voor de Torckzaal zal bijdragen aan betere expositievoorwaarden voor het museumtopstuk.
 

12 december 2011

LEZING OVER HERTOGEN VAN GELRE
 
Op uitnodiging van het museum en Historische Vereniging Oud Wageningen zal Jacobus Trijsburg, voormalig directeur van Gelders Erfgoed, een lezing verzorgen, die aansluit bij de tentoonstelling De Hertog komt. Titel van zijn voordracht is: ‘Het reizende leven van de hertogen van Gelre in de veertiende en vijftiende eeuw’.  De lezing vindt plaats op 20 februari 2012, De Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen (locatie ondervoorbehoud).
 

14 november 2011

MUSEUM ZOEKT WERK VAN BEN VAN LONDEN VOOR BRUIKLEEN

Komend jaar komt het museum met een expositie over de Wageningse schilder Ben van Londen. In aanvulling op werk in eigen bezit is het museum voor de expositie op zoek naar aquarellen, tekeningen en litho’s van de kunstenaar. Het zal deze graag voor een half jaar in bruikleen ontvangen.
Het museum heeft meerdere werken van Ben van Londen in bezit, maar zoekt via bruiklenen een tijdelijke uitbreiding van de collectie, zodat in de expositie een evenwichtig beeld van het oeuvre van Van Londen kan ontstaan. De geplande tentoonstelling zal te zien zijn van april tot september. Dat betekent dat mensen, die een werk van de kunstenaar in bruikleen geven hun eigendom een half jaar zullen moeten missen. Jacques van der Weiden, tentoonstellingscoördinator van het museum: “Al lange tijd liepen we rond met het idee een tentoonstelling te wijden aan het werk van deze bekende Wageninger. Nu in de nieuwe woonwijk Nieuw Kortenoord een straat naar Ben van Londen wordt vernoemd, wordt het hoog tijd ons plan uit te voeren. We zouden het fantastisch vinden als we met de hulp van mensen uit Wageningen een mooi overzicht van het werk van Ben van Londen kunnen samenstellen.“

Wie een aquarel, tekening of ander werk van de kunstenaar in bruikleen wil geven wordt verzocht contact op te nemen met mw. Kiki Staverman (tel. 0317-351158) of met dhr. J. van der Weiden (j.vanderweiden@live.nl).

 

18 oktober 2011

CASTEELSE POORT WEER 'GEREGISTREERD MUSEUM'

Het Nederlands Museumregister heeft voor de derde achtereenvolgende keer aan De Casteelse Poort de status ´geregistreerd museum´ verleend.  De toekenning geldt voor een periode van vijf jaar. Het Museumregister is in 1997 opgericht.

Voor de nieuwe registratie moest het museum voldoen aan basiseisen met betrekking tot het verwerven, beheren en toegankelijk maken van zijn collectie. Onderzoek naar de achtergrond van de objecten in de collectie wordt eveneens belangrijk gevonden. Voor het behoud van de collectie zijn verder een doeltreffende klimaatbeheersing en hygiëne in het gebouw van groot belang. Ook de veiligheid van medewerkers en bezoekers telt fors mee voor het verkrijgen van de registratie. Op al deze punten heeft De Casteelse Poort de afgelopen jaren zijn kwaliteit behouden en meestal zelfs verbeteringen weten aan te brengen.

Zo kon het museum erop wijzen dat een geheel nieuwe zaal over de ´Vrede van Wageningen 1945´ tot stand is gekomen. Ook is een speciale commissie ingesteld voor het opzetten van projecten voor scholen en individuele jeugdigen. Zij heeft een eerste ´educatieplan´ bijna gereed. Voor de verbetering van de veiligheid werden tal van brandpreventiemaatregelen genomen en een nieuw alarmsysteem geïnstalleerd. Verder kon het museum wijzen op verbeterde publieksfaciliteiten, zoals de vernieuwde website, de herinrichting van de receptie en de uitbreiding van de museumwinkel.

Het museum wordt gerund door een bestuur en medewerkers van uitsluitend vrijwilligers, een kleine zeventig in aantal (en er zijn nog voortdurend vacatures). De vernieuwde opname in het Museumregister is tevens een publieke bevestiging van hun deskundigheid en enthousiasme. 

“Het museum heeft aangetoond dat het zijn verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed serieus neemt”, aldus de oorkonde van de registratie. “Bezoekers mogen verwachten dat het museum beschikt over een aantal basisvoorzieningen voor het publiek. Particulieren die iets willen schenken, legateren of in bruikleen geven, weten dat het museum er op verantwoorde wijze mee zal omgaan”.
 
Lees meer over de herregistratie in de najaarsnieuwsbrief.
  12 oktober 2011 

OKTOBER-MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
Gelukkig in Wageningen?

Ik en Wij’ is het thema van de Maand van de Geschiedenis, dat het grootste historisch evenement in Nederland wordt genoemd. Voortbordurend op dat ‘Ik en Wij’ heeft De Casteelse Poort een aantal stadgenoten laten interviewen die van elders in Wageningen zijn komen wonen. Gevraagd werd wat zij met Wageningen hebben. Waarom uitgerekend deze stad? Voelen zij zich hier thuis, opgenomen in de gemeenschap? Wat is momenteel hun ‘ík-gevoel’ en is er ook een ‘wij-gevoel’ ontstaan?

Een klankbeeld van de op band vastgelegde interviews is te beluisteren vanaf woensdag 19 oktober tot en met 13 november 2011.

Op de 19e ´s avonds om 8 uur was er een geschiedenisavond in de openbare bibliotheek aan de Stationsstraat. De voorzitter van het museumbestuur drs. Jean Gardeniers hield een inleiding over het thema “Ik en Wij”. Daarna volgde een quizz over de plaatselijke geschiedenis, geleid door oud-stadsarchivaris Kees Gast.

 

21 september 2011

SCHEDEL VAN BECKING BLIJKT MIDDELEEUWS

Het museum bezit niet de oudste menselijke resten, die in Nederland ooit zijn gevonden. Dat werd even gedacht, maar is nu gelogenstraft.
Het gaat om een deel van een schedel uit de collectie-Becking, die twee jaar geleden aan het museum werd geschonken. Door koolstofdatering is nu bewezen dat het voorwerp uit de vroege middeleeuwen stamt en niet uit de periode van de Homo erectus, ruwweg een miljoen jaar geleden. Dat laatste werd door de vinder, de Wageningse bioloog Jan-Hendrik Becking wel voor aannemelijk gehouden.
De collectie bestaat uit honderden vondsten. Ze is door de erfgenamen na het overlijden van Becking in 2009 in bruikleen gegeven aan het museum.

Zie verder het betreffende bericht in Nieuwsbrief 22.
 

04 oktober 2011

GRATIS MUSEUMDAG

Kinderen tot 12 jaar zijn 22 oktober om 14.00 uur van harte welkom in het museum. Loop over onze rode loper en voel je VIP! In de tentoonstellingszaal De Hertog Komt zal een verteller verhalen vertellen uit de tijd van de hertogen van Gelre. Uiteraard met versnapering! Einde van het programma om ca. 15.00 uur.

 

19 september 2011

MUSEUM HEEFT TWITTERACCOUNT

De Casteelse Poort heeft voortaan ook een twitteraccount: @casteelsepoort

 

5 augustus 2011

OPEN MONUMENTENDAG

‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’

Het museum neemt deel aan de organisatie van Open Monumentendag 2011. Het thema luidt dit jaar `Nieuw gebruik – oud gebouw`. De bijdrage van het museum bestaat uit een expositie van maquettes, (bouw)tekeningen en foto’s van gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. De tentoonstelling is op de Open Monumentendag 10 september gratis te bezoeken tijdens de normale openingsuren van 13 tot 17 uur. Daarna is ze nog te zien tot en met 25 september.
 
Forumdebat
In de aanloop naar Open Monumentendag vindt op donderdag 8 september, aanvang 20:00 uur in de bblthk (openbare bibliotheek) aan de Stationsstraat een forumdebat plaats over de herbestemming van belangrijke gebouwen in Wageningen. De panelleden zijn Arno Boon (directeur Boei), Michiel Uitdehaag (wethouder), Pieter Roza (architect) en Eise Ebbelink (hoofd Vastgoedbeleid WUR). De toegang is gratis.
 
Aftrap
De officiële aftrap van de Open Monumentendag vindt plaats in het Future Center Wageningen in het stadion de Wageningse Berg om 10:30 uur. Het stadion is een van de monumenten die een nieuwe bestemming krijgen. De voorzitter van het comité Open Monumentendag, drs. Jean Gardeniers houdt korte toespraak en reikt het eerste exemplaar uit van een nieuwe publicatie aan wethouder Michiel Uitdehaag en Arno Boon, directeur van Boei. De publicatie ‘Wageningse gebouwen herbestemd – Het bewaren van het verhaal’ belicht de geschiedenis van een twintigtal Wageningse monumenten die intussen een andere bestemming hebben gekregen. In een algemeen hoofdstuk wordt de problematiek uit de doeken gedaan die de herbestemming van monumenten aankleeft. Vanaf zaterdag 10 september is dit boek voor € 12,90 te koop bij de boekhandels, bij antiquariaat de Beschte en in de museumwinkel. Op de openingsdag zelf is het boek ook te koop op de Molenmarkt.
 
Opengestelde monumenten
Tijdens Open Monumentendag zijn een aantal monumenten voor publiek toegankelijk. Vanaf 11:15 uur zijn er rondleidingen in het stadion op de Wageningse Berg. Verder zijn het Schip van Blaauw, de Vrijmetselaarsloges aan de Niemeijerstraat, villa Over-Engh aan de Churchillweg en de steenfabriek de Bovenste Polder de hele dag geopend. In de voormalige steenfebriek De Plasserwaard worden rondleidingen verzorgd om 11:00 en om 14:00 uur. In het voormalige stadsboerderijtje op 5 Meiplein 12 zijn rondleidingen om 14:00 uur en 17:00 uur, in het oud-boerderijtje ernaast op nr. 13 kan men vanaf 15.00 uur binnenlopen. In de voormalige houtzagerij op Dijkstraat 17 is men van 11:00 tot 17:00 uur van harte welkom.
 

29 juli 2011

OKTOBER - MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. De geschiedenismaand is de opvolger van de succesvolle Week van de Geschiedenis. Het is dit jaar de achtste keer dat de Week / Maand wordt georganiseerd. Het thema luidt deze keer “Ik en wij”.
De Wageningse invulling van deze nationale geschiedenismanifestatie is gewoontegetrouw in handen van een werkgroep, bestaande uit medewerkers van de Bblthk, de vereniging Oud-Wageningen en het museum. Het programma is nog niet rond, maar vanuit het museum kan alvast gemeld worden, dat gewerkt wordt aan een videoproject, waarin mensen die van elders in Wageningen zijn komen wonen vertellen hoe zij zich hier thuis zijn gaan voelen. Of anders gezegd: hoe zij hun meegebrachte ik in het Wageningse wij hebben ingepast.
De opening van de geschiedenismaand vindt plaats in de Bblthk. Bij die gelegenheid zal de voorzitter van het museumbestuur, drs. Jean Gardeniers, het maandthema toelichten.

 

11 mei 2011

 
PARKEREN BIJ HET MUSEUM
 
Vanwege restauratiewerkzaamheden aan de gewelfkelder naast het museum is parkeren bij het museum niet mogelijk tot midden juli. De gewelfkelder behoort tot de laatste resten van het kasteel.
 
We verwijzen u naar de gratis parkeerplaats Rustenburg, op 100 m afstand van het museum.
 
Zie ook de plattegrond bij Bereikbaarheid.
 

21 april 2011

TWEE TIJDELIJKE EXPOSITIES OVER OORLOG EN BEVRIJDING

Bevrijding van Nederland in herdenkingsborden
Deze tentoonstelling toont een selectie uit de unieke verzameling van  Mees Bos uit Ederveen. Wat 30 jaar geleden begon met één bordje groeide uit tot een reeks van honderden borden en andere objecten die alle betrekking hebben op de oorlog '40-'45 en de bevrijding van Nederland.  Aan de hand van de gegevens op de borden is te zien dat de bevrijding van Nederland een moeizaam proces was, dat ruim acht maanden duurde.
De borden tonen uitingen van vreugde, die zijn weergegeven door middel van gedichten, spreuken of uitbundige teksten en afbeeldingen. De herdenkingsborden werden onder andere gemaakt door bekende Nederlandse plateelbakkers, maar waren ook onderdeel van huisvlijt.
Aan kinderen biedt het museum de mogelijkheid deze tentoonstelling te bekijken aan de hand van een speciaal vragenformulier. De vragen hebben betrekking op het verloop van de bevrijding in Nederland.
 
Dinsdag 3 mei  zal deze kleine expositie worden geopend. Zij is te bezichtigen tot 31 juli 2011.
 
Gezusters Cohen
‘Geen nummer meer, maar weer een naam’ is de titel van een kleine expositie over het tragische lot van de zussen Esther en Betje Cohen uit Renkum. Nadat zij eerst vanuit Renkum naar Arnhem en daarna vanuit hun laatste onderduikadres in Doorwerth waren opgejaagd, zagen ze uiteindelijk geen uitweg meer. Op 20 april 1943 hebben Esther en Betje zich in de Rijn verdronken en zijn voorbij Wageningen bij het veer van Opheusden aangespoeld. Ze waren door middel van een lint met elkaar verbonden…..
De gezusters Cohen zijn begraven op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats aan de Oude Diedenweg  in Wageningen. Hun graven zijn niet langer anoniem, dankzij nieuwe grafstenen. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal de stenen op 4 mei a.s. onthullen. Hij zorgde voor een indrukwekkend voorwoord in het boek ‘Een lint van wanhoop’, geschreven door Wageninger Jaap Meijer.
 
Het boek over het leven van de gezusters Cohen is vanaf 5 mei in de museumwinkel te koop. De expositie is te bezichtigen van 3 mei tot 31 juli 2011.
 
27 april 2011
 
GRATIS RONDLEIDINGEN OP 5 MEI
 
Op Bevrijdingsdag 5 mei biedt De Casteelse Poort gratis rondleidingen aan als toelichting bij de expositie De Vrede van Wageningen 1945.
 
De rondleidingen beginnen om 13:00 uur, 14:00 uur en 15:00 uur.

 

10 april 2011

ROMEINSE RIJKSGRENS LIMES VOORGEDRAGEN ALS WERELDERFGOED

De Romeinse rijksgrens Limes, die in ons land globaal van Katwijk naar de Duitse grens loopt, is door een nationale adviescommissie genoemd als een van de Nederlandse kandidaten voor de Werelderfgoederenlijst van de Unesco. Het kabinet heeft aangekondigd zich in principe aan die lijst te zullen houden.
In het najaar van 2010 hebben de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht besloten tot samenwerking rond de Limes. De provincies kondigden toen aan geld uit te willen trekken voor een coördinator die allerlei initiatieven op elkaar afstemt, zoals fietsroutes, vaarroutes, educatie en bescherming van de Limes als cultuurhistorisch monument.
In het voorjaar van 2006 heeft het museum samen met de historische vereniging Oud-Wageningen een aantal studieavonden over de Limes georganiseerd, waarvan de resultaten zijn vastgelegd in een publicatie. De aandacht voor de Limes in onze omgeving is altijd bijzonder gering geweest. Vandaar dat het boekje eindigt met een pleidooi voor een gedegen inventarisatie en interpretatie van de archeologische vondsten in Wageningen en omgeving. En dat zou dan liefst moeten gebeuren in samenhang met wat er aan de overkant van de Rijn aan inzichten bestaat (Randwijk/Heteren), maar ook in Renkum (buurtschap Harten) en Ede/Bennekom.
Wageningen aan de Limes, een terra incognita, door Leo Klep, is te koop in de museumwinkel.
 

 

4 april 2011

RONDLEIDINGEN LANGS ZEEGERS INSTALLATEURS

De tentoonstelling over de geschiedenis van het bekende Wageningse bedrijf Zeegers Installateurs loopt binnenkort ten einde. Vanaf de zeer druk bezochte opening in januari jl. tot nu heeft de expositie veel bezoekers getrokken. Wie nog niet in de gelegenheid was de tentoonstelling te bezichtigen kan nog tot 22 april terecht. Tijdens deze laatste weken verzorgt Dick Vlastuin, organisator van de expositie en bijna 40 jaar werkzaam bij Zeegers Installateurs, twee rondleidingen. Deze rondleidingen, inclusief inleiding en klankbeeld over het bedrijf, vinden plaats op de vrijdagen 8 en 15 april, telkens om 14.00 uur.
 
De rondleiding is gratis, de entree van het museum bedraagt voor volwassenen 3,00 euro en voor kinderen 1,50 euro; museumkaarthouders hebben gratis toegang.
  30 maart 2011

KUNSTENAARS VIEREN JUBILEUM IN MUSEUM

Kunstenaars Kontakt Wageningen viert zijn 25-jarig bestaan in het museum. Werk van alle leden zal in het koetshuis worden geëxposeerd van 23 april t/m 15 mei. Het thema van de expositie luidt ´De haiku verbeeld´. Elke exposant heeft een haiku uitgekozen om als uitgangspunt te dienen voor een nieuw werk – schilderij, beeld, tekening, grafiek of keramiek. Alle werken worden in combinatie met de gekozen haiku geplaatst. Zie ook voor meer informatie >>

www.kunstenaarskontaktwageningen

 

15 maart 2011

COLLECTIE-BECKING VAN GROTE EDUCATIEVE WAARDE

In 2009 overleed de Wageningse microbioloog Jan-Hendrik Becking. Als amateur archeoloog en paleontoloog had hij gedurende zijn leven veel archeologische vindplaatsen in de omgeving van Wageningen verkend en daarbij materiaal verzameld en gedocumenteerd. De wens van de familie was de collectie zoveel mogelijk bijeen te houden en in permanente bruikleen aan musea te geven. Omdat Becking meer dan 50 jaar in “biologenstad” Wageningen heeft geleefd en de verzameling de signatuur van een in archeologie geïnteresseerde bioloog heeft, was De Casteelse Poort voor de familie de beste optie.

De collectie bestaat uit o.a. vuursteen uit Midden-Limburg, en uit het aan Wageningen grenzende Veluwegebied. De Midden-Limburgse collectie is overgebracht naar het Leudal Museum in Haelen, dat reeds een enorme collectie op dit gebied bezit.

Verder omvat de collectie botmateriaal. Dit is inmiddels geïnventariseerd en gedetermineerd door Hazenberg Archeologie Leiden bv. Op dit moment wordt nog nader onderzoek verricht naar een menselijk schedelfragment, dat mogelijk rond de 10.000 jaar oud is. Dit zou dan het oudste (pleistocene) menselijke schedelfragment zijn dat tot nu toe in Nederland is aangetroffen.
Becking heeft ook aardewerk gevonden en ook daaronder bevinden zich topstukken, zoals complete kogelpotten. De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) heeft op zich genomen het aardewerk te onderzoeken - een enorme klus, want het gaat om meer dan 200 fragmenten!
In de metaalcollectie ten slotte bevinden zich enkele bronzen voorwerpen, o.a. een bijl, een schildknop en een speerpunt.
 
Van de meeste objecten is de exacte vindplaats en ligging niet bekend. Dat betekent dat de archeologisch-wetenschappelijke waarde van de collectie beperkt is. Maar het materiaal heeft wel een grote archeologisch-educatieve waarde. Reden waarom het museum er alles aan zal doen om de collectie als één geheel te bewaren en in te zetten bij toekomstige educatieve programma’s.

 

 

14 februari 2011

OUDE BIERKELDER WORDT OPGEKNAPT

Naast het museum de Casteelse Poort ligt, grotendeels verborgen onder struikgewas, het oudste overwelfde stukje Wageningen, de bierkelder van het verdwenen kasteel. Deze sterk verwaarloosde gewelfkelder, een van de laatste resten van het kasteel, wordt komende lente door de gemeente gerestaureerd en in gebruik gegeven aan het museum.

Oorspronkelijk vormde deze kelder een deel van de brouwerij van het kasteel, gebouwd rond 1530. Het hele brouwhuis was indertijd onderkelderd. De nu nog bestaande kelder is daarvan slechts een deel. De rest moet zich onder het wegdek bevinden van het aangrenzende Bowlespark. Om daarover zekerheid te verkrijgen zou er uitvoerig gegraven moeten worden. Zover zal het nu nog niet komen. “De instandhouding van de gewelfkelder naast het museum vraagt een inspanning die verder reikt dan de curatieve zorg”, aldus de gemeente in een brief aan het museumbestuur. De subsidie die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft verstrekt was volgens de gemeente bij lange na niet kostendekkend. De samen met het museum gemaakte plannen moesten fors worden bijgesteld.

Zodra het winterse weer overgaat in voorjaar zal een begin worden gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden. In de afgeslankte vorm zal de nadruk van de restauratie komen te liggen op soberheid en doelmatigheid. De meest zichtbare verandering zal zijn een deur die toegang geeft tot de kelder, waardoor deze makkelijker toegankelijk zal zijn. Het museum wil dan wel graag een deur die een inkijk van buitenaf in de kelder mogelijk maakt. Met gerichte belichting krijgt het publiek dan een indruk van de omvang van de kelder. En het museum wil er dan een aantal voorwerpen laten zien die op het kasteelterrein werden gevonden.

  18 maart 2011 

NATIONAAL MUSEUMWEEKEND 2 & 3 APRIL
Stadsomroeper terug in de stad

Museum De Casteelse Poort doet mee aan het Nationaal Museumweekend op 2 en 3 april a.s. Het thema van dit jaar is ´Laat je trakteren door het museum´.
De Casteelse Poort trakteert u op een gratis bezoek met een gratis rondleiding door Meneer Van Druten, de stadsomroeper uit de 19e eeuw. Hij leidt belangstellenden rond en vertelt hun over de geschiedenis van de stad. Vanaf de prehistorie tot nu, vanaf de kelder met de overblijfselen van de oude kasteelpoort tot de top van het museum. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot de Vrede van Wageningen 1945.
U kunt Meneer Van Druten ook alle vragen stellen die u  heeft over de geschiedenis van onze stad. Want Meneer Van Druten weet alles van Wageningen en de Wageningers.
De rondleiding start op beide dagen om 14 uur. U bent van harte welkom!

 

11 MAART 2011

NIEUWE ARTIKELEN IN MUSEUMWINKEL

Het assortiment van de Museumwinkel is onlangs uitgebreid met sieraden, lokale producten en artikelen voor kinderen. Tot nu toe bestond het aanbod vooral uit boeken en ander drukwerk over de lokale en regionale historie en cultuur. Wie van zijn museumbezoek iets blijvends mee naar huis wil nemen of wie een typisch Wagenings souvenir wil kopen vindt in de Museumwinkel een groeiende keuzemogelijkheid.

 

31 januari 2011

VAN DRUTEN GEEFT RONDLEIDING AAN KINDEREN

Museum De Casteelse Poort wekt stadsomroeper Van Druten opnieuw tot leven. In de krokusvakantie kunnen kinderen die graag meer willen weten over de geschiedenis van Wageningen een speciale rondleiding krijgen van deze bekende oud-Wageninger. Mijnheer Van Druten zal op 22, 23 en 24 februari kinderen tussen 8 en 13 jaar alles vertellen over de Wageningse geschiedenis.

De rondleidingen zijn ’s middags en duren ongeveer 1 uur.  Kinderen die graag willen komen moeten zich aanmelden via educatie@casteelsepoort.nl.  Bij opgave aangeven welke datum de voorkeur heeft. Kinderen kunnen uitstekend zelfstandig deelnemen aan de rondleiding, maar een vriendje of vriendin – of een volwassen begeleider – is ook welkom. Na ontvangst van de aanmelding laat het museum weten op welk tijdstip de rondleiding start.

Deelname is gratis. Voor limonade en lekkers zorgt het museum.

Voor meer informatie over De Casteelse Poort en Jeugd kunt u ook de jeugdpagina's bekijken.
 

 

21 januari 2011

GESCHIEDENIS ZEEGERS INSTALLATEURS IN DE CASTEELSE POORT

Komende week start in museum De Casteelse Poort een tentoonstelling over het familiebedrijf Zeegers. De expositie schenkt aandacht aan de geschiedenis en activiteiten van het installatiebedrijf, vanaf de oprichting in 1928 tot het laatste zelfstandige jaar 1997. Zeegers Installateurs maakte tientallen jaren deel uit van de Wageningse industrie. Inmiddels is het bedrijf verleden tijd, maar is Zeegers voor veel Wageningers nog steeds een begrip.
De tentoonstelling ‘Zeegers Installateurs 1928-1997, een Wagenings familiebedrijf’ is te zien van 21 januari a.s. tot en met 22 april 2011.

De tentoonstelling biedt de bezoeker een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van het bedrijf, maar ook voorwerpen en historisch beeldmateriaal vanaf 1928 tot 1997. Zeegers Installateurs werd in die periode door twee generaties Wim Zeegers uitgebouwd tot een gerenommeerd installatiebedrijf voor de utiliteitsbouw, zorgsector, industrie en particulieren. Het was een onderneming met gemotiveerde vakmensen en goede sociale voorzieningen voor haar werknemers.

Historie

Het bedrijf startte ooit onder de naam ‘Gebroeders Zeegers’ in een pand aan de Stationsstraat. In de beginjaren leverde zij diensten voor de installatie van licht, water en warmte;  later waren de hoofdactiviteiten de aanleg, het onderhoud en de modernisering van technische installaties en de verkoop van elektrische apparaten. De onderneming groeide uit tot een installatiebedrijf met aanzien, vooral door specialismen zoals vloerverwarmingssystemen, warmte-kracht koppelingen en afzuigsystemen voor grootkeukens. Behalve de hoofdvestiging in Wageningen was er vanaf 1980 een vestiging in Lelystad. Op de top van haar omvang had Zeegers Installateurs 120 mensen in dienst. Zeegers Installateurs is in 1997 samengegaan met DBU en werd in 2006  voortgezet als onderdeel van Dalkia Nederland. Het grote bedrijfspand aan de Costerweg heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Costerstaete.

Initiatief

Dick Vlastuin, initiatiefnemer van de expositie, was 39 jaar in dienst bij het Wageningse bedrijf: “Waarom ik graag een tentoonstelling wilde realiseren? Ten eerste omdat ik altijd met veel plezier bij Zeegers heb gewerkt, en mij verbonden voelde met het wel en wee van het bedrijf. Als voormalig elektrotechnisch medewerker bij het Bedrijfsbureau kan ik mij nog heel veel herinneren van ontwikkelingen in het bedrijf. Als fotograaf van het bedrijf maakte ik veel foto’s . Deze zijn nog steeds in mijn bezit. En dan heb ik ook nog elektrotechnisch materiaal: lampen voor sportveldverlichting, stroomrailisolatoren, lasdoppen en nog veel meer. Het werd tijd dat ik iets met deze documentatie ging doen. Ik zie de tentoonstelling als een vorm van waardering voor alle mooie jaren bij Zeegers.”

De tentoonstelling ‘Zeegers Installateurs 1928-1997, een Wagenings familiebedrijf’ is te zien van 21 januari a.s. tot en met 22 april 2011.
 

 

01 januari 2011

LUISTERKEI VOOR DE DEUR

Sinds kort ligt voor de deur van het museum een zgn luisterkei. Daarmee is het museum onderdeel geworden van de Liberation Route, die het pad volgt van de geallieerde legers tijdens de bevrijding van Europa in 1944-´45.
De route begint bij Normandië en loopt via onze regio richting Berlijn.

Aan het einde van de oorlog speelde dit deel van Gelderland een belangrijke rol. De Liberation Route laat de deelnemers beleven wat zich op de verschillende herdenkingsplekken heeft afgespeeld.
In Wageningen zijn twee luisterkeien geplaatst, een bij het museum en een aan het begin van Nude, vlak bij het monument voor de oorlogsslachtoffers.

Het museum is gekozen vanwege de expositie De Vrede van Wageningen 1945. De kei aan Nude is daar geplaatst omdat vandaar in het voorjaar van 1945 voedseltransporten vertrokken naar het uitgehongerde Westen des lands.
Op de keien is een plaquette bevestigd met uitleg over de Liberation Route. Ook wordt het telefoonnummer vermeld waar een compleet exposé te vernemen is over de gebeurtenissen bij de betreffende steen.

Alle teksten kunnen ook gedownload worden van www.liberationroute.com

 

13 december 2010

NIEUWE KINDERACTIVITEITEN

Museum De Casteelse Poort is niet alleen interessant voor volwassenen. Ook kinderen zijn van harte welkom. Sinds kort beschikt het museum over speciale puzzels voor kinderen van  4 t/m 7 jaar. De puzzels zijn gemaakt van foto’s. Op de foto’s staan voorwerpen die in de historiezaal van het museum te vinden zijn. De kinderen kunnen de puzzels zelfstandig maken en op zoek gaan naar de plek waar de echte voorwerpen staan.

Iets oudere kinderen kunnen aan de slag met een leuk opdrachtenboekje om de historiezaal goed te verkennen. In het boekje stelt stadsomroeper Meneer van Druten allerlei vragen. De antwoorden kunnen kinderen zelf controleren met een zogenaamde variadoos, bekend van de basisschool.
 
Na het bezoek aan het museum krijgen kinderen bij de balie een boekenlegger als herinnering. Alle kinderen zijn in de Kerstvakantie van harte welkom.  En vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s natuurlijk ook. 

 

18 december t/m 13 februari 2011

WERKEN VAN JORDENS TEN TOON

Van 18 december tot en met 13 februari 2011 toont De Casteelse Poort enkele werken van de in Wageningen geboren kunstenaar Jan Gerrit Jordens. Centraal in deze expositie staat de onlangs verkregen aquarel uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het kunstwerk is door de Stichting Vrienden van Museum de Casteelse Poort aan het museum geschonken en nu voor de eerste maal in het openbaar te zien.

Jan Gerrit Jordens (1883-1962) bracht zijn jeugd door in Wageningen. Hij ontwikkelde zich tot kunstschilder en tekenpedagoog. Na zijn verhuizing naar het noorden van het land sloot hij zich aan bij de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.
De nieuwe museumaanwinst behoort tot het naoorlogse werk van Jordens en is gebaseerd op zijn ervaringen op Schiermonnikoog.
 
Behalve deze aquarel worden vier andere werken geëxposeerd. Drie ervan zijn in bruikleen van de Edese kunsthandel Simonis en Buunk en behoren ook tot de naoorlogse periode van Jordens. Bij deze werken is duidelijk te zien dat de kunstenaar een ontwikkeling doormaakt van halfabstracte naar abstracte beeldende kunst. Het vierde werk tekende Jordens op 16-jarige leeftijd en is een bruikleen van  de Protestantse Gemeente te Wageningen. Het jeugdwerk  staat in sterk contrast met de andere werken en stelt een gedeelte van het kerkinterieur voor.
 
Deze expositie valt samen met de heropening van het Groninger Museum op 19 december.  Ter gelegenheid van deze heropening  zijn werken te zien van de kunstenaarsvereniging De Ploeg, waarvan Jordens een vooraanstaand lid was.

 

16 en 19 december 2010

TONEEL IN HET MUSEUM:
Pleisters

In de aanloop naar Kerstmis brengt het museum een toneelstuk met vrede als centraal thema -  vrede in de wereld, vrede in de mens. Het stuk heet Pleisters, het is een eenakter die wordt opgevoerd door Hans Klaassen. Voorstellingen zijn op 16 december om 20.30 uur en 19 december 16 uur.

Het verhaal

Een man heeft totaal onverwachts iets afschuwelijks meegemaakt.
Als hem, weer onverwachts, iets pijnlijks overkomt wil hij zijn verhaal kwijt. Hij doet dat door de wereldgeschiedenis te gebruiken als een metafoor voor zijn eigen geschiedenis. Zoals in de grote geschiedenis oorlog en vrede altijd weer met elkaar in gevecht zijn, zo probeert hij tot vrede te komen met de oorlog die diep in hemzelf woedt. De puzzelstukken van die interne strijd vallen gaandeweg in elkaar.

Deze eenakter is geschreven door Klaas de Vries, de regie is in handen van Melani Gijsbers.

 

07 november 2010

BEWONERS AUGUST FALISEWEG TE GAST

Onlangs waren de bewoners van de August Faliseweg in Wageningen te gast in het museum. Zij kwamen af op de bijzondere expositie over het werk en het leven van de Wageningse beeldhouwer August Falise - ze wilden nu wel eens weten wie de man was naar wie hun straat is genoemd. De zeer geïnteresseerde buurtgenoten werden enthousiast rondgeleid door museummedewerker Jan Fogteloo, die al sinds vele jaren eigenaar-bewoner is van het huis waar Falise tot zijn dood in 1936 heeft gewoond.  De op-en-top Wageninger August Falise was in de eerste helft van de vorige eeuw een nationaal zeer bekend beeldhouwer. In Wageningen staat onder meer zijn beeld De Zaaier bij de ingang van de universiteit aan de Costerweg.

 
23 oktober t/m eind december 2010
 
EEN VITRINE VOL WATERSPORT
 
Tot eind van het jaar blijft een vitrine-expositie over watersport te zien. Ze werd ingericht voor de Week van de Geschiedenis, die Land en Water tot thema had. Doel van deze kleine opstelling is te laten zien dat in de 20e eeuw de watersport een rol van betekenis is gaan spelen. Naast de vrachtvaart komt op de rivieren de recreatievaart op. Ook in Wageningen treffen we veel watersporters aan die op de Rijn varen.
Boven in de vitrine zijn zaken te zien uit de eerste helft van de 20e eeuw,, zoals koperen scheepslantaarns, oude boeken over de recreatieve vaartuigen en oude foto’s.
Op de middenplank gaat het over de recreatievaart na de oorlog. Recreatievaart en vrachtvaart varen op dezelfde wateren. Dit vereist maatregelen om dit veilig en schadevrij te laten verlopen. Daarom ligt er informatie over cursus vaarbewijs, en voorlichtingsfolders over veilig varen en er liggen meerdere waterkaarten.
Beneden in de vitrine komt de Wageningse watersport in zicht. Er wordt informatie gegeven over de vier watersportverenigingen die in Wageningen actief zijn.
 

September 2010 

GEMEENTE DRAAGT PLAQUETTE VAN BEELDHOUWER AUGUST FALISE OVER AAN MUSEUM

Bij de sloop van de voormalige technische school aan de Churchillweg in Wageningen is onlangs een plaquette herkend als een creatie van de beeldhouwer August Falise. Deze Wageningse kunstenaar was in de eerste helft van de vorige eeuw nationaal bekend om zijn omvangrijke en opvallende oeuvre. Om die reden heeft de gemeente Wageningen 23 augustus besloten het werkstuk voor een deskundig beheer over te dragen aan het plaatselijke museum De Casteelse Poort. De plaquette is een portret van de eerste inspecteur voor het technisch onderwijs J. H. de Groot. Op dit moment loopt in het museum een uitvoerige overzichtstentoonstelling van het werk van August Falise

 
07 september 2010 tot 21 november 2010
 
MUSEUMKORTING VOOR BEZOEKERS VAN MUSICAL “VAN MEI TOT MIJ”
 
Betalende bezoekers van de musical “Van mei tot mij” mogen op vertoon van het musicalkaartje voor half geld naar museum De Casteelse Poort. De musical wordt eind oktober en gedurende de hele maand november opgevoerd door musicaltheater Roekeloos. Dat gebeurt in theater De Wilde Wereld; op 6 november is er een speciale voorstelling in de capitulatiezaal van hotel De Wereld.
 
“Van mei tot mij”, gebaseerd op onderzoek van de historicus Evertjan van Roekel, is een muzikale theatervoorstelling die het verhaal van de mensen in de Tweede Wereldoorlog (“mei”) toegankelijk maakt voor de mensen van onze tijd (“mij”). De oorlog wordt in de musical chronologisch doorlopen. De teksten zijn gebaseerd op openbare bronnen en egodocumenten, zodat er een overzichtstentoonstelling van de periode in theatervorm ontstaat.  Het geheel wordt ondersteund door klassieke, moderne, jazz en musicalmuziek.
 
Voor meer informatie over theater Roekeloos en de voorstelling 'van Mei tot mij...' zie:
 

 

19 oktober t/m 23 oktober 2010
 
DE WEEK VAN DE GESCHIEDENIS
 
Opnieuw organiseren de bblthk, de historische ver. Oud Wageningen en het museum de Wageningse deelname aan de nationale Week van de Geschiedenis. Het algemene thema “Land en water” wordt toegespitst op Wageningen en de Rijn. Er worden films vertoond, oude schepen bezoeken de Rijnhaven, er zijn compacte exposities te bekijken van scheepsmodellen, vaarkaarten en andere scheepsattributen en voor de kinderen wordt een groot waterbassin opgesteld, waar zij in modelboten kunnen spelevaren.
 
 

23 september 2010

VRIENDEN SCHENKEN AQUAREL VAN JAN GERRIT JORDENS

De Vrienden van het Museum hebben het aquarel ´Compositie´ van de bekende Wageningse kunstenaar Jan Gerrit Jordens aangekocht om het te schenken aan het museum. Het wordt op 8 oktober tijdens een feestelijke receptie overhandigd.

Jan Gerrit Jordens (Wageningen 1883 – Groningen 1962) was beeldend kunstenaar en een bekend lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Hij werd in Den Haag en Amsterdam opgeleid tot tekenleraar, een vak dat hij zijn hele leven met hart en ziel bleef uitoefenen, eerst in Warffum, later in Groningen. Direct bij de oprichting van De Ploeg in 1918 sloot hij zich erbij aan. Hij schilderde en tekende landschappen, figuren, portretten en stillevens. Aanvankelijk werkte hij expressionistisch, na 1930 ontstonden aan het kubisme verwante composities en werd zijn werk geleidelijk steeds abstracter. Het nu aangekochte aquarel is uit de vroege jaren ´50. in 1956 ontving Jordens de culturele prijs van de provincie Groningen.

Jan Gerrit Jordens was de zoon van een Wagenings kruideniersechtpaar met een winkel op de hoek Hoogstraat/Boterstraat. Toen zijn ouders in 1910 stopten met de zaak, vertrok Jan Gerrit naar Den Haag. De winkel werd in mei 1940 verwoest. Waar de winkel stond is nu het marktplein.

De Vrienden van het Museum hebben enkele jaren geleden besloten het museum te ondersteunen bij het aanleggen van een eigen Wageningen-gerelateerde kunstcollectie. Hierdoor kon reeds werk worden aangekocht van de keramiste Iet Cool en de kunstschilder July Leesberg.

 

23 september 2010 

HISTORISCHE FOTO'S GERED

 “Ik dacht: eerst maar even langs het museum, voor ik het naar de stort breng,“ sprak de wakkere Wageninger die een houten doos boordevol glaswerk kwam aanreiken. Goed gedacht. Want de oude doos bleek een kleine vijfhonderd glasnegatieven te bevatten waarop foto’s staan afgebeeld van familieportretten en andere opnamen van Wageningers uit de eerste helft van de 20e eeuw.

De glasnegatieven zijn afkomstig van het reproductiearchief van de Wageningse fotograaf A. de Hoog die van 1947 tot 1954 een fotohandel en atelier had aan de Markt. De glasnegatieven maakte hij door met een grote balgcamera bestaande foto’s opnieuw te fotograferen. Elk negatief werd in een apart zakje gedaan, met daarop de naam van de opdrachtgever. De meeste opnamen dateren van de jaren ’30 en van de eerste jaren na de bevrijding.

De doos heeft vele jaren onaangetast in het museumarchief gestaan. Daar komt nu verandering in. Vrijwilligers Dick Vlastuin en Arie de Koning van de Wageningse Camera Club zijn juli 2010 begonnen met het digitaliseren van alle opnamen. Daarna willen enkele vrijwilligers op zoek gaan naar de identiteit van de afgebeelde personen (en eventueel hun verhalen), zodat er een presentatie kan worden gemaakt voor bezoekers van het museum.

 

13 september 2010

Over zestigjarige Plattelandsvrouwenbond
EXPOSITIE VROUWEN VAN NU

Op 17 september opent Museum De Casteelse Poort de tentoonstelling Vrouwen van Nu. Deze geeft een beeld van 60 jaar geschiedenis van de afdeling Wageningen van de NBvP, Vrouwen van Nu.

Op 20 oktober 1950 richtten 5 Wageningse dames een afdeling op van, toen nog, de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Het doel van de vereniging was steeds het bevorderen van de participatie van vrouwen in de maatschappij. Vandaag de dag telt de afdeling 122 leden, die elkaar maandelijks ontmoeten bij de afdelingsavonden en de interessegroepen, zoals de leeskringen, de kunstcursus of de wandelclub.

De tentoonstelling laat de activiteiten en de inspiratiebronnen zien van deze vitale lokale vrouwenclub, aan de hand van unieke voorwerpen, foto’s en historische media. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de rol en positie van de vrouw door de jaren heen, in huishouden en samenleving.

Mevrouw Riet Wijnterp, die momenteel het langst lid is van de afdeling, zal de tentoonstelling openen.

Voor meer informatie over deze actieve Wageningse vrouwenorganisatie kunt u terecht op hun website:
http://www.plattelandsvrouwen.net/html/afdelingfr.php?afdelingID=1469

 

26 april 2010

MUSEUM KRIJGT 'LUISTERKEI' IN LIBERATION ROUTE

Bij Museum De Casteelse Poort wordt na de zomer een ´luisterkei´geplaatst in het kader van de Liberation Route. Dat is te danken aan de nieuwe permanente expositie De Vrede van Wageningen 1945, die in april dit jaar is geopend. Het college van b en w heeft dit besloten.

De installatie van de Liberation Route, die in 2008 is begonnen in de regio Nijmegen-Arnhem, loopt vanaf Groesbeek langs de plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Wageningen wordt daarin nu ook betrokken. Er komen hier twee luisterkeien te liggen. Behalve bij het museum wordt er ook een geplaatst in de Nude, ter herdenking van de evacuatie in 1940.

Bij een luisterkei kan het verhaal worden beluisterd dat aan de betreffende plek is verbonden. Op www.liberationroute.com is alle informatie te vinden. 
 

 

17 april 2010

VREDE VAN WAGENINGEN 1945
Geheel vernieuwde expositie over bevrijding.

Op 17 april, de datum waarop Wageningen 65 jaar geleden werd bevrijd, opende museum De Casteelse Poort een gloednieuwe zaal onder de titel ´De Vrede van Wageningen 1945´. Dat gebeuren vormt dit jaar de opmaat tot de feestelijkheden in de ´Stad van de Bevrijding´.

De openingsbijeenkomst begon in het stadhuis met een ontvangst van de genodigden. Daar werd het woord gevoerd door Wagenings burgemeester  Geert van Rumund. Hij  zal sprak over het belang van de plaatselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het perspectief van de nationale geschiedenis.

Daarna ging het in stoet, begeleid door muziek van de Wageningse Harmonie, naar het museum aan het Bowlespark, waar de eigenlijke openingshandeling werd verricht, eveneens door de burgemeester.

Door te spreken van de Vrede van Wageningen rangschikt het museum de capitulatie van de nazi-troepen en de daarop volgende bevrijding van ons land in de reeks van vredes, zoals we die uit de geschiedenisboeken kennen.

Centraal in de nieuwe zaal staat het meubilair van de capitulatieonderhandelingen, de pen waarmee de overeenkomst werd getekend en de akte zelf. Originele film- en geluidsopnamen en onlangs opgenomen getuigenverhalen roepen de gebeurtenissen opnieuw tot leven. Rond deze spil groepeert De Vrede van Wageningen een reeks van opstellingen waarmee de oorlog en vooral de eindfase daarvan wordt gedocumenteerd. Dat gebeurt zoveel mogelijk aan de hand van de gebeurtenissen in en om Wageningen zelf. Vanwege zijn strategische ligging tegen de Grebbelinie werd de plaats twee keer geëvacueerd en gebombardeerd.

Diezelfde ligging maakte Wageningen aan het eind van de hongerwinter echter ook geschikt als uitvalsbasis voor geallieerde voedseltransporten naar het westen van het land. En uiteindelijk meende de bevrijder dat er geen betere plaats was om over de capitulatie te onderhandelen en de vrede te tekenen dan juist hotel De Wereld in Wageningen.

Door de totstandkoming van deze nieuwe zaal bezit Wageningen eindelijk een waardige en imposante tentoonstelling over de capitulatie in hotel De Wereld.

Direct na de oorlog werd in het hotel al een expositie daarover ingericht. Maar sinds het gebouw in de jaren zeventig een onderwijskundige bestemming kreeg bleef het aandenken aan de capitulatie beperkt tot een kleine opstelling jaarlijks in mei van het indertijd gebruikte meubilair. Het museum nam daarop eind jaren tachtig het initiatief voor een permanent geopende bevrijdingszaal. Deze zaal is nu geheel gerenoveerd en uitgebreid met de stukken die voorheen jaarlijks in De Wereld werden getoond.

De Vrede van Wageningen 1945

 

Voorjaar 2010 

AUGUST FALISE (1875-1936)
veelzijdig Wagenings beeldhouwer
18 juni 2010 t/m 16 januari 2011

Museum De Casteelse Poort nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling.
U bent van harte welkom op vrijdag 18 juni 2010 om 16.00 uur, Bowlespark 1a te Wageningen.

Voor Wageningers vormt het beeld van de Zaaier het bekendste werk van August Falise (1875-1936). Het staat bij de ingang van de Wageningen Universiteit. In heel Nederland zijn veel voorbeelden van het beeldhouwwerk van Falise te vinden. Hij maakte kleine romantische sculpturen en borstbeelden, enorme Heilig Hartbeelden en standbeelden, maar ook grafmonumenten, medailles, penningen en plaquettes. In deze tentoonstelling is een groot aantal werken van Falise samengebracht. Niet alleen aan de veelzijdigheid van Falises werk wordt aandacht besteed, ook aan zijn manier van werken en aan zijn leven in Wageningen. Dit wordt geïllustreerd met veel unieke foto's. Geert Jan Hamilton, de oudste bloedverwant van August Falise, zal de tentoonstelling openen.

Namens het museumbestuur, Jean Gardeniers, voorzitter.

 

Voorjaar 2010 

Wellicht oudste (pleistocene) schedel van Nederland

TOPVONDST’ IN COLLECTIE BECKING

Het wetenschappelijk onderzoek is nog niet afgerond, maar de mogelijkheid bestaat dat De Casteelse Poort in het bezit is gekomen van een archeologische ‘topvondst’: een schedelfragment uit het Pleistoceen, het oudste tijdvak van het Quartair.

“Mogelijk representeert dit het oudste menselijke schedelfragment dat tot nu toe in Nederland is aangetroffen,” schreef Charlotte Peen, voormalig stadsarcheoloog van Wageningen, in haar eindadvies. Naar dit schedelfragment wordt nog onderzoek gedaan (zogenoemde 14C-datering) door de Leidse archeoloog en zoöloog Liselotte Takken.   

Het fragment maakt deel uit van de archeologische collectie van de in 2009 overleden microbioloog J.H. Becking. Zijn erfgenamen hebben gemeend dat deze verzameling het best op haar plaats zou zijn in het historisch museum van Wageningen, waar hun voorvader Becking meer dan vijftig jaar heeft geleefd. Op advies van Charlotte Peen heeft het bestuur 14 september 2009 een deel van de collectie in permanent bruikleen genomen.    

De collectie bestaat uit meer dan 500 vondsten, voornamelijk aardewerk en botten. Enkele botten en geweien (van mammoets) zijn van relatief grote omvang en daardoor alleen al een spectaculaire attractie voor bezoekers van het museum.

In 2009 is al een begin gemaakt met het determineren en inventariseren. ka

 

Voorjaar 2010 

HET JAAR 2009 IN KORTE TREKKEN 

Een nieuwe entree tot het museum, dat is wat de regelmatige bezoeker het eerst opvalt als resultaat van het jaar 2009. Met een gratis ontwerp van binnenhuisarchitectenbureau L2R, voorstudies van een drietal stageaires van Pantarijn en de inzet van eigen krachten kon het museum de nieuwe entree annex museumwinkeltje zonder veel kosten realiseren. Maar daar bleef het in het afgelopen jaar natuurlijk niet bij.

De tentoonstelling ‘Het andere Wageningen, een rijstdorp in Suriname’ trok veel belangstelling, mede omdat de initiatiefnemers een reeks van voordrachten en rondleidingen organiseerde. Bij het 60 jaar geleden opgezette ´rijstdorp´ waren veel Wageningse ingenieurs betrokken. De expositie liet de geschiedenis zien van dit project dat uiteindelijk teloor ging. Oud-medewerkers van het rijstproject bezochten tijdens een reünie de tentoonstelling.

Aansluitend werd een expositie ingericht over Darwin, 150 jaar na het verschijnen van zijn Origin of Species. Mede door de inbreng van plaatsgenoot en erkend Darwin-verzamelaar ir. P. van Helvert kon aan deze expositie een specifiek Wagenings accent worden gegeven. Daarnaast waren er kleine exposities over Speelgoed en Schaatsen. In het koetshuis werden negen kunsttentoonstellingen gehouden.

2009 was vooral ook het jaar waarin de nodige fondsen werden verkregen voor een geheel nieuwe inrichting van de bevrijdingszaal als de nationale museale herdenking van de “Vrede van Wageningen”. Het museum sluit hiermee aan bij de aanspraak van de gemeente Wageningen op de titel Stad van de Bevrijding. Voor het ontwerp van de nieuwe zaal werd het bureau Osingadesign uit Amsterdam uitgekozen. De opening is gepland op 17 april 2010, de dag van de bevrijding van Wageningen.

Wat gebeurde in 2009 nog meer?

- De historiezaal werd verrijkt met het schilderij ‘Manhattan aan de Rijn’ van de kunstenares July Leesberg. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de vereniging Vrienden van het Museum.

- De ca. 1000 jaar oude boomstamput, al in 2008 opgenomen in de vloer van de historiezaal, werd begin 2009 officieel ingewijd.

- De educatiecommissie ontwierp een speurtocht door het museum met meerkeuzevragen.

- De collectie van het museum werd verrijkt met de schenking van een archeologische verzameling uit de nalatenschap-Becking. De verzameling werd als waardevol beoordeeld door de stadsarcheoloog drs. Ch. Peen en de firma Hazenberg te Leiden. Het museum heeft het advies van mw. Peen gevolgd om het grootste deel van de verzameling, waaronder enige topvonsten, toe te voegen aan de collectie van het museum.

- Het museum organiseerde samen met de historische vereniging Oud-Wageningen en de openbare bibliotheek een bijeenkomst in de Week van de Geschiedenis, thema de wisselende accenten in het herdenken van de oorlog.

- De website van het museum werd vernieuwd dankzij belangeloze medewerking van de stichting Webweelde. De site, die nu veel meer informatie geeft dan voorheen, is zo opgezet, dat het onderhoud ervan sneller en makkelijker kan gebeuren. pa

 

7 maart 2010

FEESTELIJKE VERNISSAGE IN HET KOETSHUIS

Marlou Kursten Kunstbemiddeling exposeert van
7 maart t/m 5 april 2010
Barbara van der Kruk (schilderijen) uit Aerdenhout, Ilse de Vries (glaskunst) uit Wageningen en Sparkle* (Janet Klok; sieraden) uit Assen.

De expositie werd geopend op zondag 7 maart 2010 om 16.00 uur.

 

Voorjaar 2010 

PER 1 MAART GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN 

Met ingang van 1 maart gaat het museum op zaterdag later open, namelijk om 13.00 uur. De ervaring van de laatste jaren leert dat op zaterdagochtend zelden bezoekers komen. Door deze wijziging is het museum op zaterdag en zondag op dezelfde uren open.

De openingstijden zijn m.i.v. 1 maart 2010:
 
April t/m oktober:  di t/m vrij van 11.00 tot 17.00 uur, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur
November t/m maart: di t/m vrij van 12.00 tot 16.00 uur, za en zo van 13.00 tot 16.00 uur
Entreekaartje vereist.  Op de woensdagmiddag vanaf 14.00 uur gratis entree.

Gesloten op 1 januari, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.
 
Open (zoals in het weekeinde) op tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, tweede kerstdag, koninginnedag en bevrijdingsdag.

De nieuwe entreeprijzen zijn m.i.v. 1 april 2010:

Volwassenen                             € 3,00
Kinderen van 6 t/m 12 jaar        € 1,50
 

Museumkaarthouders                gratis
Kinderen jonger dan 6 jaar        gratis
Vrienden van het museum         gratis

De categorie 65+ vervalt.

Op woensdagmiddag na 14 uur is de toegang gratis.

 

Voorjaar 2010

BEZOEKERS 2009

- Het totaal aantal bezoekers bedroeg 6248, ruim 2000 meer dan in 2008. Deels was die toename toe te schrijven aan de Culturele Ronde (825 bezoekers), die tot nu toe tweejaarlijks plaats vindt (vanaf 2010 jaarlijks).

- Opvallend was het grote aantal bezoekers via de stadswandelingen: 484. Deze wandelingen worden georganiseerd door Rondleidingen Wageningen, een gezamenlijk initiatief van het Gilde Wageningen en de historische vereniging Oud-Wageningen.

- Het Gijsbertproject, voor het basisonderwijs verzorgd door cultureel centrum ’t Venster, geniet nog steeds veel belangstelling. In het schooljaar 2008 / 2009 namen 12 van de 14 basisscholen hieraan deel. pa

 

20 februari t/m 7 maart 2010

SCHATTEN VAN KINDEREN
De jeugd laat haar eigen verzamelingen zien.

Kinderen zijn kleine mensen, maar grote verzamelaars. Van alles wordt er door de jeugd verzameld en natuurlijk zijn ze trots op hun verzameling. En hun trots willen ze graag aan anderen laten zien. Aan andere kinderen maar ook aan volwassen mensen.

Die kans krijgen ze van 20 februari t/m 7 maart in museum De Casteelse Poort in Wageningen. Gedurende twee weken zijn er verzamelingen van Ruben, Annouk, Maud, Celine, Hilde, Louis, Jansje, Marcello en Larissa te zien. Van theezakjes tot fossielen. Iedere verzameling heeft wel iets bijzonders.

Kom kijken en wie weet krijg je zin om ook een bijzondere verzameling te beginnen.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 12.00 - 16.00 uur en zondag 13.00 - 16.00 uur.

Toegangsprijs: €2,50 voor volwassenen, €1,00 voor kinderen van 6 tot 16 jaar, gratis voor kinderen tot 6 jaar.

Woensdagmiddag na 14.00 uur is de toegang gratis.

 

20 februari t/m 28 februari 2010

LAAT JE VERZAMELING ZIEN!

Ik ken iemand die sneeuwballen verzamelt! Wat verzamel jij? Zijn het postzegels, knuffels, of voetbalplaatjes, of foto’s van je favoriete popster? Of zijn het dingen die niet zo vaak worden verzameld, zoals fossielen, of spaarpotten, of misschien ook wel sneeuwballen?

Wat je verzamelt, mag je nu ook laten zien. En nog wel in een echt museum!

Wanneer?

In de voorjaarsvakantie van zaterdag 20 februari t/m zondag 28 februari. Met een officiële opening op vrijdag 19 februari om 16.00 uur.

Voor wie?

Alle kinderen van 4 t/m 13 jaar.

Wat?

Het geeft niet wat je verzamelt of hoeveel, als het maar een verzameling is Het mogen alleen geen levende dieren of planten zijn.

Als er meer verzamelingen zijn dan er een plekje in het museum kunnen krijgen, maakt het museum een keuze

Hoe?

Je kunt je inschrijven tot en met 3 januari. Welke verzameling je tentoon wilt stellen en als het kan graag een foto erbij.

En verder …

Als je mee mag doen, word je geholpen met het maken van een presentatie van je verzameling. Dat gebeurt op woensdagmiddag 13 januari. Je mag dan een foto of een paar dingen van je verzameling meenemen en we gaan dan samen kijken hoe je dat leuk kan presenteren. Daarna kun je verder thuis alles klaarmaken.

Op woensdagmiddag 17 februari kun je alles klaar komen zetten in het museum. Daar word je ook bij geholpen.

 

10 februari 2010

TV-Gelderland over restauratie Capitulatieschilderij

TV-Gelderland

 

Eind december 2009

WEBSITE VERNIEUWD!

Wie vaker deze site bezoekt heeft het natuurlijk al gezien: de website is geheel vernieuwd. Zowel de vorm als de inhoud hebben we flink opgeschud. Hopelijk bevalt u dat, met als resultaat dat u regelmatig bij ons blijft terugkomen. Uw opmerkingen en overigens al uw reacties kunt u richten aan webmaster Rikus Nijhuis (door middel van het e-mailformulier onder de knop Contact).

Graag willen wij bij deze de stichting Webweelde bedanken voor haar belangeloze ondersteuning. Dat zit zo.

Het museum kwam met de stichting in contact op de eerste Wageningse beursvloer, nu ruim een jaar geleden. De beursvloer is ingesteld door het Meldpunt Vrijwilligerswerk Wageningen. Aan de ene kant staan er de organisaties die aanbieden vrijwilligerswerk te laten doen door hun medewerkers en aan de andere kant de instellingen die van dat aanbod graag gebruik willen maken.

Het museum had hulp gevraagd voor de website en op de beursvloer stond gelukkig ook een bedrijf dat die hulp wilde bieden. Dat was de stichting Webweelde, ook uit Wageningen, opgericht door enkele enthousiaste oud-medewerkers van ICT-bedrijven. Zo kon het museum, dat voor zijn activiteiten grotendeels afhankelijk is van vrienden en sponsors, met gesloten beurs toch een belangrijke stap zetten in de verbetering van zijn presentatie naar het publiek. U vindt het beeldmerkje van Webweelde onder aan de pagina´s. 

 

Eind december 2009

Capitulatieschilderij naar de restaurateur

Het schilderij van de Capitulatie 1945 (W.J. van de Kerke, 1953) is voor restauratie naar kunsthandel Simon en Buunk in Ede.
Het moet een van de belangrijste trekpleisters worden in de vernieuwde Bevrijdingszaal, die op 17 april 2010 geopend wordt.
Het schilderij is indertijd namens de Wageningse burgerij aangeboden aan het stadsbestuur.
Het heeft tot voor kort in het stadshuis gehangen. Een opknapbeurt bleek intussen hard nodig.
Het museum heeft Simonis en Buunk bereid gevonden de restauratie gratis uit te voeren.

 

2 december 2009

Koop uw surprises in de museumwinkel!
 
Wie zoekt naar typisch Wageningse cadeautjes of surprises vindt in de pas gerenoveerde museumwinkel een uitstekend aanbod.
Er zijn unieke boeken en DVD´s over de rijke geschiedenis van de stad. Verder producten van Wageningse bodem, zoals honing en mede, desgewenst in een mooi mandje verpakt.
Speciaal voor de jeugd zijn historische speeltjes te krijgen, zoals ´doeboeken´ over de Romeinen, de Middeleeuwen en de Riddertijd.
En omdat er in het museum nu een tentoonstelling staat over oude schaatsen heeft de winkel een boek over de Elfstedentocht op het schap en mini-schaatsjes als aardigheidje voor de schaatsliefhebber.
Met een surprise uit de museumwinkel kun je iedereen blij maken die ´iets heeft´ met Wageningen.

 

6 september 2009

Rabobank schenkt 25.000 euro aan museum De Casteelse Poort

Museum De Casteelse Poort in Wageningen heeft een gift van 25.000 euro ontvangen uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Vallei en Rijn. De symbolische cheque met dat bedrag werd aan museumvoorzitter drs. Jean Gardeniers overhandigd bij de opening van het nieuwe bankgebouw aan de Galvanistraat in Ede, vorige week donderdag.
Het geld is bestemd voor een geheel nieuwe Bevrijdingszaal in het museum. Het is de bedoeling dat die volgend jaar klaar is bij de viering 65 jaar vrijheid.

Het project behelst een nieuwe permanente expositie over de capitulatie van de Duitse troepen in mei 1945 en de daarop volgende bevrijding van Nederland. Centraal in de presentatie staat de "capitulatiekamer", waar het meubilair wordt opgesteld dat voorheen een plaats had in hotel De Wereld. Ook te zien zijn de capitulatieakte en de pen waarmee werd ondertekend. Voor de context zorgen stafkaarten, foto´s, filmopnamen, documenten en objecten die op de capitulatie betrekking hebben. Het geheel zal het verhaal vertellen van bevrijding en vrijheid, zoals dat de laatste tijd gebruikelijk is bij de nationale bevrijdingsherdenkingen. Daarbij past een educatief programma voor jeugdige bezoekers, dat tegelijk met de Bevrijdingszaal gereed zal komen.

Het Coöperatiefonds van de Rabobank Vallei en Rijn ondersteunt maatschappelijk belangrijke projecten in de eigen regio. Daarmee onderstreept de bank dat zij "bankiert met hart voor de lokale gemeenschap", zoals bij de overhandiging van de cheque werd beklemtoond. Bij dezelfde gelegenheid werden ook projecten bedacht in Veenendaal, Ede, Rhenen en Achterberg, samen ook nog eens voor rond 25 mille.

 

22 juni 2009

Museum koopt schilderij `Manhattan aan de Rijn´ van July Leesberg
 
Museum De Casteelse Poort in Wageningen heeft het schilderij ´Manhattan aan de Rijn 2` aangekocht, een werkstuk van de Wageningse kunstenares July Leesberg.
Daarmee zet het museum opnieuw een stap in de richting van een eigen collectie Wageningse kunst.

Het schilderij Manhattan aan de Rijn legt als het ware de skyline van Manhattan, New York op die van de Wageningse haven.
July Leesberg kwam op die nogal opzienbarende gedachte toen ze op zoek was naar een nieuw onderwerp voor haar serie Nieuw Nederlands Landschap.
“Ver kijken hoefde niet: mijn oog viel al snel op de industrie bij de haven. Het viel me opeens op hoe groot dat complex is, zo vlak naast dat kleine Wageningen”, aldus July Leesberg.
Kort tevoren had ze een reis naar New York gemaakt. “Ik zocht de foto’s van die reis op en vond de foto waar ik aan moest denken: Manhattan vanaf de Hudson. De associatie was direct duidelijk.
De silhouetten zijn vergelijkbaar: een stedelijk conglomeraat op een eilandje. Maar nog opvallender: er staat precies zo’n groene silo in New York als in het havencomplex.
Zo is het gebouw van de Verenigde Naties naast de silo’s van Bruil komen te staan. Rijnvallei steekt markant boven alles uit, en de schoorsteen van Bruil beton staat boven op de glanzend groene wolkenkrabber uit New York.”

Kortgeleden werd werk aangekocht van de keramiste Iet Cool.
Het museum wil naast het culturele erfgoed van de stad ook de hedendaagse cultuur documenteren. Dat is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Vereniging van Vrienden van het Museum.

 

2 juni 2009

Fietstocht langs prehistorisch Wageningen 
 
Als opmaat naar het 750-jarige bestaan van de stad Wageningen in 2013 worden vanaf nu jaarlijks in de zomer bijzondere activiteiten opgezet.
Dit jaar is dat onder meer een fietstocht langs prehistorisch Wageningen.

Deze wordt georganiseerd door Rondleidingen Wageningen, in samenwerking met het museum De Casteelse Poort en de historische vereniging Oud-Wageningen.
De fietstocht vindt plaats op zaterdag 13 juni. De tocht begint om 14 uur bij het museum aan het Bowlespark 1a en zal ongeveer twee uur duren.
Eerst wordt in het museum een bezoek gebracht aan de historiezaal, waar vooral aandacht zal zijn voor de prehistorische wand.
Daarna volgt de fietstocht die zal gaan langs plaatsen waar sporen te zien zijn of verhalen verteld kunnen worden over de bewoners van deze regio in het verre verleden.

De oudsten waren de neanderthalers, een uitgestorven mensensoort die hier leefde rond 60.000 jaar geleden.
Verder zijn sporen te vinden van voorouders uit de steentijd en de bronstijd (zo´n 5000 tot 3000 jaar geleden). Uit de jongere tijd stammen resten van de Romeinen en de Germanen.
De tocht voert verder langs grafheuvels en oeroude patronen in de bodem en het landschap.
Vindplaatsen van archeologische objecten worden aangedaan en de gevonden voorwerpen worden getoond en besproken.
Soms kan er niets worden getoond en is er alleen het spannende verhaal uit het verre verleden dat kan worden verteld. Daarvoor zorgen de deskundige begeleiders van de tocht.

Wie wil deelnemen aan deze prehistorische fietstocht moet zich wel tevoren even aanmelden. Dat kan tot vrijdag 12 juni, 17 uur bij het museum, telefoon 0317 - 42 14 36. De kosten van deelname bedragen € 2.50 per persoon.

   
 

24 april 2009

Capitulatie-tentoonstelling in museum De Casteelse Poort
 
De tafel waaraan de onderhandelingen plaatsvonden over de capitulatie in hotel De Wereld begin mei 1945 en de stoelen waarop de onderhandelaars zaten staan tegenwoordig opgesteld in het Wageningse museum De Casteelse Poort.

Daar vormt het meubilair uit De Wereld onderdeel van een speciale tentoonstelling.
Wie wil zien hoe de Canadese generaal Charles Foulkes en zijn Duitse tegenspeler Johannes Blaskowitz er indertijd bijzaten kan daarvoor niet meer terecht in het hotel De Wereld, maar moet in De Casteelse Poort wezen.
De tafel en stoelen staan weer in de originele opstelling. De vulpen waarmee de capitulatie werd getekend is eveneens te zien. Een filmverslag van de gebeurtenissen in De Wereld brengt de capitulatie weer helemaal tot leven.

Verder is een groot aantal foto´s, kaarten en voorwerpen uitgestald om de laatste oorlogsdagen te documenteren.
Zo worden niet eerder getoonde opnamen geëxposeerd van de geallieerde voedseltransporten, die april/mei 1945 vanuit Wageningen plaatsvonden in de richting van hongerend West-Nederland.

 

11 februari 2009

Puzzeltocht in het museum de Casteelse Poort
 
Het museum De Casteelse Poort heeft een boeiende puzzeltocht uitgezet naar het verleden van Wageningen.
Heb je zin om mee te doen in de voorjaarsvakantie? Kom dan, met je vrienden, ouders of grootouders naar het museum en doe samen de speurtocht naar de geschiedenis van onze stad.
Je komt allerlei interessante en grappige dingen aan de weet. Het duurt ongeveer een uur en je kunt komen op ieder moment dat je wilt.
Als je alle vragen goed beantwoord hebt krijg je een kleineattentie.

Inloggen   Zoeken