DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS        

                                             
Beperkte bereikbaarheid

Van 4 t/m 20 april is het museum lastig per auto bereikbaar i.v.m. reparatie van de brug over de stadsgracht.
 
-----------------------------------------------
           
Bruiklenen Johan Haak gezocht

Komend najaar start in het museum een expositie over de Wageningse schilder-tekenaar Johan Haak. Het museum heeft meerdere werken van Johan Haak in bezit, maar zoekt via bruiklenen een tijdelijke uitbreiding van de collectie, zodat in de expositie een evenwichtig beeld van het oeuvre van Haak kan ontstaan. De geplande tentoonstelling zal te zien zijn van 9 oktober 2016 tot 2 april 2017. Dat betekent dat mensen, die een werk van de kunstenaar aan het museum willen uitlenen, het een half jaar zullen moeten missen.

Wie een tekening, houtsnede, litho, schilderij in pastel, aquarel of gouache van Johan Haak in bruikleen wil geven, wie een interessant verhaal heeft, of foto’s van deze kunstenaar bezit die we mogelijk voor de tentoonstelling kunnen gebruiken,  wordt verzocht contact opnemen met Jacques van der Weiden, via info@casteelsepoort.nl.   
-------------------------------------------------

Spelen en leren
in de school van opa en oma
 
 
  
Tijdens de krokusvakantie kregen basisschoolleerlingen de gelegenheid om kennis te maken met de school van hun grootouders.
 
De kinderen gingen aan de slag met rekenen op een telraam, schrijven met een kroontjespen en met een griffel op een lei. Ook oude kinderspelletjes op het schoolplein werden gedemonstreerd en gespeeld. Tijdens een rondleiding in de tentoonstelling werd door de deelnemertjes kennisgemaakt met het schoolleven van vroeger en kon worden plaatsgenomen in een ouderwetse schoolbank. En in honderden klassenfoto’s over de periode 1900 tot heden werd gezocht naar vaders, moeders, opa’s en oma’s.  
-----------------------------------------------
Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

-------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
-----------------------------------------------------

 
           

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
---------------------------------------------------------------------
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

Idealen – Gebouwen – Mensen

400 jaar kleuter- en basisonderwijs in Wageningen

 vanaf 11 december 2015

 

De wintertentoonstelling 2015- 2016 zal voor veel bezoekers uit stad en streek een feest der herkenning zijn. Wie nog eens wil terugdenken aan de schooltijd van toen en de sfeer van vroeger wil proeven, zal in de nieuwe expositie veel van zijn of haar gading vinden.

-------------------------------------------------------------------------

Kunst          

Hent van den Berg

 

--------------------------------------------------------------------- 

 

Nationale Museumweek,  16-24 april 2016

Ons Echte /Goud\

Museum de Casteelse Poort brengt tijdens de Nationale Museumweek twee kleine, maar unieke thema’s onder de aandacht: historische filmbeelden van het Wageningse RK-onderwijs en een vitrine-expositie over bijzondere schenkingen.

 

 

Inloggen   Zoeken