3 mei tot 31 juli 2011
TWEE TIJDELIJKE EXPOSITIES OVER OORLOG EN BEVRIJDING

TWEE TIJDELIJKE EXPOSITIES OVER OORLOG EN BEVRIJDING
 
Naast de permanente expositie De Vrede van Wageningen 1945 toont De Casteelse Poort nog twee kleinere exposities om
de oorlog en de bevrijding te herdenken.
 
Bevrijding van Nederland in herdenkingsborden
 
Deze tentoonstelling toont een selectie uit de unieke verzameling van Mees Bos uit Ederveen. Wat 30 jaar geleden begon met één bordje groeide uit tot een reeks van honderden borden en andere objecten die alle betrekking hebben op de oorlog '40-'45 en de bevrijding van Nederland. Aan de hand van de gegevens op de borden is te zien dat de bevrijding van Nederland een moeizaam proces was, dat ruim acht maanden duurde.
De borden tonen uitingen van vreugde, die zijn weergegeven door middel van gedichten, spreuken of uitbundige teksten en afbeeldingen. De herdenkingsborden werden onder andere gemaakt door bekende Nederlandse plateelbakkers, maar waren ook onderdeel van huisvlijt.
Aan kinderen biedt het museum de mogelijkheid deze tentoonstelling te bekijken aan de hand van een speciaal vragenformulier. De vragen hebben betrekking op het verloop van de bevrijding in Nederland.
 
Dinsdag 3 mei zal deze kleine expositie worden geopend. Zij is te bezichtigen tot 31 juli 2011.

 

Geen nummer meer, maar weer een naam
 
‘Geen nummer meer, maar weer een naam’ is de titel van een kleine expositie over het tragische lot van de zussen Esther en Betje Cohen uit Renkum. Nadat zij eerst vanuit Renkum naar Arnhem en daarna vanuit hun laatste onderduikadres in Doorwerth waren opgejaagd, zagen ze uiteindelijk geen uitweg meer. Op 20 april 1943 hebben Esther en Betje zich in de Rijn verdronken en zijn voorbij Wageningen bij het veer van Opheusden aangespoeld. Ze waren door middel van een lint met elkaar verbonden…..
De gezusters Cohen zijn begraven op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats aan de Oude Diedenweg in Wageningen. Hun graven zijn niet langer anoniem, dankzij nieuwe grafstenen. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal de stenen op 4 mei a.s. onthullen. Hij zorgde voor een indrukwekkend voorwoord in het boek ‘Een lint van wanhoop’, geschreven door Wageninger Jaap Meijer.
 
Het boek over het leven van de gezusters Cohen is vanaf 5 mei in de museumwinkel te koop. De expositie is te bezichtigen van 3 mei tot 31 juli 2011.

 

Inloggen   Zoeken