25 april 2008 t/m eind december 2009
Wageningen van evacuatie (1940) tot capitulatie (1945)

 

Museum De Casteelse Poort heeft dit jaar ter gelegenheid van bevrijdingsdag een tentoonstelling ingericht over de twee belangrijkste gebeurtenissen, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wageningen hebben afgespeeld: de evacuatie van de totale bevolking op 10 mei 1940 en de capitulatie op 5 mei 1945.

Aan het begin van de oorlog werd Wageningen volledig ontruimd, omdat zware gevechten om de stad verwacht werden vanwege haar ligging tegen de Grebbelinie aan. Toen de inwoners enkele dagen weer terug mochten keren troffen zij de stad volledig in puin geschoten aan.

De meeste aandacht in de expositie gaat toch uit naar de capitulatie en de formele bevrijding begin mei 1945.

Middelpunt van de expositie vormt het originele meubilair, waaraan de onderhandelingen over de capitulatie in Hotel De Wereld hebben plaatsgevonden.
Nieuw is dat er aandacht wordt besteed aan de geallieerde voedseltransporten, die april/mei 1945 vanuit Wageningen plaatsvonden in de richting van hongerend West-Nederland.

Het geheel is aangekleed met foto´s, affiches, kaartmateriaal en films uit de oorlog. Veel daarvan is nooit eerder getoond. De originele vulpen, waarmee Charles Foulkes de documenten heeft ondertekend, is eveneens te zien.

Het historische moment van de capitulatie is jarenlang bij gelegenheid van 4/5 mei vastgelegd in de “capitulatiezaal” van Hotel De Wereld door het meubilair op dezelfde wijze uit te stallen als ten tijde van de onderhandelingen. Na de verbouwing van De Wereld enkele jaren geleden, waarna er weer een druk hotel-restaurant in is gevestigd, is deze opstelling niet langer meer mogelijk.

Het Wageningse museum heeft nu de tafel en de stoelen die door de onderhandelaars werden gebruikt weer in de originele opstelling geplaatst, met op de achtergrond een uitvergroting van de beroemde foto met de onderhandelaars (en prins Bernhard, als commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten).

  Ondertekening van de capitulatie in Hotel De Wereld

 

De originele vulpen van Charles Foulkes

Inloggen   Zoeken