DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

 

Maak je eigen kunstkalender
In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen in het museum aan de slag om een eigen kunstkalender te maken. Kinderen die houden van knutselen en tekenen zijn van harte welkom. Op woensdagmiddag 25 februari - 14.00 tot 16.00 uur - bekijken we eerst tezamen de kunst uit de actuele tentoonstelling Kunstagenda in Beeld en dan gaan we aan het werk. Graag aanmelden via info@casteelsepoort.nl. Deelname is gratis.

----------------------------------------------Nieuw jaar: nieuwe bestuursvoorzitter

 

Tijdens de druk bezochte nieuwjaars-receptie konden de aanwezigen kennis-maken met de nieuwe bestuurs-voorzitter. Jelle Vervloet, emeritus hoogleraar Historische Geografie en medeauteur van het boek Geschiedenis van Wageningen (2013), introduceerde zichzelf. Hij ziet zijn nieuwe taak vol vertrouwen tegemoet: “Het museum is een mooie mix van geschiedenis en kunst, een kolfje naar mijn hand”.

 

 

 --------------------------------------------------------

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

 

-------------------------------------------------------- 

Toegangsprijzen
Met ingang van 1 januari is de toegangsprijs voor volwassenen aangepast.
Zie bezoekersinfo.

----------------------------------------------Geslaagde opening Kunstagenda in Beeld

De opening van de nieuwe winterexpositie trok zondag 30 november jl. veel genodigden. Na een inleiding over de geschiedenis van de Kunstagenda door grafisch vormgever Jelle de Gruyter en poëzie van Marion Steur konden de gasten de expositie met werk van 13 Wageningse kunstenaars bezoeken. Benieuwd naar het resultaat? De winterexpositie is te zien tot 6 april a.s.. Bekijk alvast de sfeerimpressie: http://youtu.be/y6FeWofray4

 

 -------------------------------------------------------

Serious Game WO2:
Met je smartphone door de stad

Het museum heeft een nieuwe activiteit voor jongeren en gezinnen: een serious game door de Wageningse binnenstad. Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken.
lees meer


 -------------------------------------------------

Museumvrienden schenken
bijzonder keramiek
 

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

 

Overhandiging bijzonder keramiek door de Vrienden

---------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

10 november 2014 - 10 mei 2015

Mini-expositie: 75 jaar Slag om de Grebbeberg

In mei 2015 herdenkt Wageningen 70 jaar bevrijding. Ook de Slag om de Grebbeberg, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht. In de aanloop naar deze periode besteedt het museum aandacht aan deze beslissende slag. De mini-expositie richt zich op de gebeurtenissen in en rond Wageningen, als onderdeel van de Slag om de Grebbeberg.


-------------------------------------------------------------- 

KUNSTAGENDA IN BEELD

Ter gelegenheid van de
18e editie van de Kunstagenda
wordt een speciale tentoonstelling georganiseerd

--------------------------------------------------------------

VERWACHT

19 mei t/m 15 november

Made in Wageningen

Vanaf 17 mei 2015 presenteert het museum De Casteelse Poort een nieuwe tentoonstelling: Made in Wageningen. De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. http://www.gemaaktingelderland.nl/
Centraal thema: de Wageningse maakindustrie, vroeger en nu.

--------------------------------------------------------------

KUNST EXPOSITIES

1 maart t/m 6 april 2015

LIA STOUTEN (grafiek)

JOSE VAN LOON (textiel)


--------------------------------------------------

VERWACHT

Overzichtstentoonstelling
Culturele Ronde Wageningen 2015


11 april t/m 26 april 2015

De Culturele Ronde 2015 is een kunstmanifestatie in Wageningen met een overzichtstentoonstelling van deelnemende kunstenaars in museum De Casteelse Poort (11 t/m 26 april) en een open atelierroute (25 en 26 april). De huidige atelierroute is uitgebreid met locaties op de WUR Campus en andere kunstvormen.

Ook dichters, musici, zangers en verhalenvertellers treden tijdens de atelierroute op in de expositieruimtes.

Een programma met tijden en plaatsen is bij de opening van de Culturele Ronde voorhanden. Deze optredens maken atelierbezoeken in het weekend van 25 en 26 april extra aantrekkelijk.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken