DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS        

Krokusvakantie 2016:
Spelen en leren
in de school van opa en oma
 
 
  
Nieuwsgierig naar het schoolleven van vroeger? Kom dan op 24 of 27 februari a.s. naar het museum voor een speciale kindermiddag.
 
Neem plaats in die oude schoolbank en waan jezelf in de klas van je grootouders. Ga aan de slag met rekenen op een telraam, schrijven met een kroontjespen en een griffel op een leitje.
Maak kennis met een oud kinderspel, pinkelen… en praat mee over straf en respect voor de juf en meester.
Nog tijd over? Zoek dan in de 200 (!) klassenfoto’s of de schoolfoto van jouw klas er tussen hangt… 
Duik terug in de schooltijd van je opa en oma met luizenzakken, breiwerkjes, inktpot, leesplank, gymtas, schoolmelk en de beroemde wandplaten….
 
Graag aanmelden via educatie@casteelsepoort.nl.  De speciale middagen zijn bestemd voor kinderen in groep 5, 6, 7 of 8. Aanvang: 13.30 uur, deelname is gratis.
-------------------------------------------------

Nieuwjaarsreceptie: 

forse toename bezoekersaantal en uitbreiding kunstcollectie           

            

 
Vrijwilligers en belangstellenden hieven tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie het glas op een mooi nieuw museumjaar.  In zijn speech dankte bestuursvoorzitter Jelle Vervloet alle medewerkers voor ieders bijdrage in het afgelopen jaar. Hij memoreerde de variatie aan grote en kleine tentoonstellingen die in 2015 zijn gerealiseerd en de energie die is besteed aan het verbeteren van de interne organisatie.

Het museum kon in 2015 aanzienlijk meer bezoekers verwelkomen dan in 2014. Het bezoekersaantal kwam uit op bijna 7200, een toename van circa 1000 gasten ten opzichte van het jaar ervoor.  Een bijzondere prestatie, in de wetenschap dat het museum volledig afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers. De museumvrijwilligers gaan het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. 2016 is met de aankoop van zeven werken van Wageningse kunstenaars goed van start gegaan. Deze aanwinsten voor onze kunstcollectie zijn tijdelijk geëxposeerd in de opkamer van het museum.
----------------------------------------------
Langere openstelling
op zaterdag en zondag         
 
 
Als proef is het museum vanaf 2 januari elke zaterdag en zondag ook in de winterperiode open tot 17.00 uur.
Op dinsdag t/m vrijdag blijft de sluitingstijd 16.00 uur (tot eind maart).
-----------------------------------------------
Gratis: Inventarisatie Beeldende Kunst Wageningen Campus

De kunstwerken in de openbare ruimte bij de universiteitsgebouwen van Wageningen UR zijn talrijk. In een handzaam boekje een korte beschrijving van de totale collectie: van de beroemde De Zaaier van August Falise tot Batara van Holtrop. Gratis beschikbaar in het museum. Stippel je eigen beeldenroute uit over de Wageningen Campus!
-------------------------------------------------------

Je verjaardagsfeestje in het museum?

 

 

Meer weten? Lees hier meer.

-------------------------------------------------------

Serious game

Met je smartphone door de stad

 

Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken. 
-----------------------------------------------------

 

 

 

 
 

 


-------------------------------------------------------

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
---------------------------------------------------------------------
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 
 -------------------------------------------------------------

Idealen – Gebouwen – Mensen

400 jaar kleuter- en basisonderwijs in Wageningen

 vanaf 11 december 2015

 

De wintertentoonstelling 2015- 2016 zal voor veel bezoekers uit stad en streek een feest der herkenning zijn. Wie nog eens wil terugdenken aan de schooltijd van toen en de sfeer van vroeger wil proeven, zal in de nieuwe expositie veel van zijn of haar gading vinden.

-------------------------------------------------------------------------

Kunst          

13 december 2015 -14 februari 2016 

Hanneke van den Bergh
Monique Wolbert 

Vernissage zondag 13 december, 16.00 uur           

 ‘Ode aan de vrouw’ – schilderijen en beelden,
rauw, ondeugend, aansprekend

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken