21 januari t/m 22 april 2011
Zeegers installateurs 1928-1997

GESCHIEDENIS ZEEGERS INSTALLATEURS IN DE CASTEELSE POORT

De expositie schenkt aandacht aan de geschiedenis en activiteiten van het installatiebedrijf, vanaf de oprichting in 1928 tot het laatste zelfstandige jaar 1997. Zeegers Installateurs maakte tientallen jaren deel uit van de Wageningse industrie. Inmiddels is het bedrijf verleden tijd, maar is Zeegers voor veel Wageningers nog steeds een begrip.
De tentoonstelling ‘Zeegers Installateurs 1928-1997, een Wagenings familiebedrijf’ is te zien van 21 januari a.s. tot en met 22 april 2011.

De tentoonstelling biedt de bezoeker een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van het bedrijf, maar ook voorwerpen en historisch beeldmateriaal vanaf 1928 tot 1997. Zeegers Installateurs werd in die periode door twee generaties Wim Zeegers uitgebouwd tot een gerenommeerd installatiebedrijf voor de utiliteitsbouw, zorgsector, industrie en particulieren. Het was een onderneming met gemotiveerde vakmensen en goede sociale voorzieningen voor haar werknemers.

Historie

Het bedrijf startte ooit onder de naam ‘Gebroeders Zeegers’ in een pand aan de Stationsstraat. In de beginjaren leverde zij diensten voor de installatie van licht, water en warmte;  later waren de hoofdactiviteiten de aanleg, het onderhoud en de modernisering van technische installaties en de verkoop van elektrische apparaten. De onderneming groeide uit tot een installatiebedrijf met aanzien, vooral door specialismen zoals vloerverwarmingssystemen, warmte-kracht koppelingen en afzuigsystemen voor grootkeukens. Behalve de hoofdvestiging in Wageningen was er vanaf 1980 een vestiging in Lelystad. Op de top van haar omvang had Zeegers Installateurs 120 mensen in dienst. Zeegers Installateurs is in 1997 samengegaan met DBU en werd in 2006  voortgezet als onderdeel van Dalkia Nederland. Het grote bedrijfspand aan de Costerweg heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Costerstaete.

Initiatief

Dick Vlastuin, initiatiefnemer van de expositie, was 39 jaar in dienst bij het Wageningse bedrijf: “Waarom ik graag een tentoonstelling wilde realiseren? Ten eerste omdat ik altijd met veel plezier bij Zeegers heb gewerkt, en mij verbonden voelde met het wel en wee van het bedrijf. Als voormalig elektrotechnisch medewerker bij het Bedrijfsbureau kan ik mij nog heel veel herinneren van ontwikkelingen in het bedrijf. Als fotograaf van het bedrijf maakte ik veel foto’s . Deze zijn nog steeds in mijn bezit. En dan heb ik ook nog elektrotechnisch materiaal: lampen voor sportveldverlichting, stroomrailisolatoren, lasdoppen en nog veel meer. Het werd tijd dat ik iets met deze documentatie ging doen. Ik zie de tentoonstelling als een vorm van waardering voor alle mooie jaren bij Zeegers.”

De tentoonstelling ‘Zeegers Installateurs 1928-1997, een Wagenings familiebedrijf’ is te zien van 21 januari a.s. tot en met 22 april 2011.
 

 

Het bedrijfspand

 

Inloggen   Zoeken