DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN

Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie.

Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Met onze tentoonstellingen en andere cultuurhistorische activiteiten leveren wij als museum onze eigen bijdrage aan de invulling van het beeld van Wageningen als een plaats waar het goed is om te wonen, te werken en te verblijven.

De gemeente Wageningen ondersteunt het museum met een jaarlijks subsidie voor de huur en het gebruik van het gebouw. Voor de exposities en andere activiteiten moet het museum zelf voldoende middelen bijeen zien te brengen - mensen en geld dus. 


 

 

 

MENSEN EN GELD

De Casteelse Poort wordt gerund door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Toch komen we altijd handen tekort. Iedereen die zin en tijd heeft om zich voor het museum in te zetten nodigen wij graag uit om kennis te komen maken. Bel 0317 421436 of mail het bestuur via  bestuur@casteelsepoort.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Of kijk eens in onze rubriek vacatures. Daar staan de actuele posities genoemd die wij snel hopen in te kunnen vullen. Wie gevoel heeft voor Wageningen en zich graag verdiept in historische onderwerpen kan daar in het museum naar hartelust mee bezig zijn.

Wie geen tijd of anderszins geen mogelijkheden heeft om actief in het museum aan de gang te gaan, zou ons natuurlijk wel geldelijk kunnen steunen. Dat kan al door lid te worden van de Vrienden van het Museum. De jaarlijkse contributie bedraagt 15 euro (meer mag natuurlijk ook).

Het museum is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vandaar dat schenkingen binnen de randvoorwaarden van de belastingdienst aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wie een schenking overweegt, kan contact opnemen met het museumbestuur via bestuur@casteelsepoort.nl
 
 

 Klik voor meer informatie op:

 

PERMANENTE EXPOSITIES

 

NIEUWS

OKTOBER: MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 1

SERIOUS GAME WO2: MET JE SMARTPHONE DOOR DE STAD 

Op 18 oktober a.s. start het museum een nieuwe activiteit voor jongeren en gezinnen: een serious game door de Wageningse binnenstad. Deelnemers ontdekken met dit gps-spel op verschillende punten in de stad wat de bevolking van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog moest meemaken.
lees meer
 ---------------------------------------------------------

OKTOBER: MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 2

DISCUSSIEAVOND VRIEND OF VIJAND,
28 OKTOBER 2014

Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het actuele thema Vriend & Vijand. Maar wie is vriend, en wie is vijand in oorlogstijd? Discussieer mee tijdens op 28 oktober a.s.. WO1-specialist Anton Kruft verzorgt de inleiding op het thema. Gespreksleider: Jean Gardeniers. Locatie: BBLTHK, aanvang: 20.00 uur. Deze thema-avond is een initiatief van De Casteelse Poort, ism Historische Vereniging Oud-Wageningen, Boekhandel Kniphorst en de BBLTHK.


-----------------------------------------------------------

EDUCATIECOMMISIE START VOL PROGRAMMA WO1

Op de woensdagmiddagen in september en oktober 2014 staat de museumdeur open voor bezoek van jongeren in schoolverband. Museummedewerkers verzorgen voor school- en bso-groepen een speciale rondleiding en activiteit bij de actuele thematentoonstelling over WO1, ‘Achter ons roffelt de oorlogstrom’. Jongere kinderen worden uitgedaagd een poppy te maken, een belangrijk symbool van de ‘Grote Oorlog’, met uitleg over de betekenis van dit bijzondere zinnebeeld.

 

Kinderen van 8 tot 14 jaar zijn welkom op de woensdagen van 29 oktober t/m
12 november. Deelname in schoolverband graag tijdig reserveren via
educatie@casteelsepoort.nl
ovv leeftijd en aantal.
Maximale groepsgrootte: 10 kinderen. Aanvang: 14.00 uur. Deelname: gratis.
In overleg is een afwijkende bezoekdatum mogelijk.

------------------------------------------------ 

KORTING OP ENTREE!

Volgt u het spoor van Wilhelm II, de Duitse ex-keizer, in Doorn, Amerongen en Wageningen? Wilt u meer weten over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor stad en streek?
Op vertoon van de flyer (vanaf ca. 20 juni verkrijgbaar in Huis Doorn, Kasteel Amerongen en museum De Casteelse Poort) korting op entree bij een van de drie musea. Deze actie geldt tot en met 16 november 2014.
 

 

------------------------------------------------

MUSEUMVRIENDEN SCHENKEN BIJZONDER KERAMIEK

Onlangs ontving het museum een uniek geschenk: de vestingstad Wageningen in de vorm van een keramische schaal. Het bijzondere object is vervaardigd door de Wageningse keramiste Henny van der Linden. Secretaris Marlou Hautvast van de Vereniging Vrienden van het Museum overhandigde de schaal aan een vertegenwoordiging van het museumbestuur. De schaal zal binnenkort worden opgenomen in de vaste expositie (historiezaal).

 

Overhandiging bijzonder keramiek door de Vrienden.

 

 
Vijfduizend jaar Wageningen, van steentijd tot nu.

 

Lubbert Adolph baron Torck kasteelheer van Wageningen 1687-1758
 
 
Verwoest in '40 en '45, werd Wageningen uiteindelijk de stad van de bevrijding.
 
 
 
Capitulatieschilderij van W.J. van de Kerke, 1953 
 

 -------------------------------------------------------------

TIJDELIJKE EXPOSITIES

24 mei t/m 16 november 2014

ACHTER ONS ROFFELT DE OORLOGSTROM

Wageningen tijdens de Grote Oorlog

Een mobiele gaarkeuken in de Eerste Wereldoorlog.

-------------------------------------------------------- 

KUNST EXPOSITIES

5 oktober t/m 16 november 2014

Joke Vingerhoed, schilderijen, uit Blaricum

Arianne Bon, beelden, uit Renkum

Indiva, Astrid Hut, sieraden, uit Heelsum

 


 

Werk van Joke Vingerhoed, white flowers

-------------------------------------------------------------

VERWACHT

1 december 2014 - 29 maart 2015

KUNSTAGENDA IN BEELD

 

 

 

Ter gelegenheid van de 18e editie van de Kunstagenda
wordt een speciale tentoonstelling georganiseerd

 

 

 

 

 

Inloggen   Zoeken