Geïnspireerde landschappen – Kees Veenendaal (1942-2011)

Het museum heeft (mei  2022) een 13 tal werken gekregen van Kees Veenendaal. Een nalatenschap uit handen van zijn broer Ton Veenendaal, geschonken door Trudy Nijssen en Ton Veenendaal.
Vanaf 25 mei zijn deze werken te zien in de Torckkamer.

Kees Veenendaal (1942- 2011) tekende vanaf zijn tweede jaar, en bezocht later de Kunstacademie in Arnhem. Bij diverse scholen gaf hij les in tekenen, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Het laatst was hij werkzaam op de scholengemeenschap Het Streek in Ede. In zijn vrije tijd maakte hij schilderijen. Hij raakte geïnspireerd door het cultuurlandschap rondom Wageningen en Bennekom, en was was altijd bezig met een aantal werken tegelijkertijd.. Zijn landschappen zijn niet terug te brengen tot een bepaalde plek, maar in alle getoonde weken is het Binnenveld duidelijk herkenbaar. Hij vertelde dan ook over zichzelf dat hij de landschappen had bedacht, maar met een knipoog naar het buitengebied. Naast zijn schilderkunst maakte hij muziek: hij speelde viool en was actief in een muziekgezelschap.
De schilderijen zijn gemaakt in olieverf en opgebouwd in meerdere dunne lagen. Hij werd vooral beïnvloed door de Hollandse Romantiek, maar met dit verschil dat hij bewust geen mens- of dierfiguren toevoegde. In zijn benadering van zijn schilderkunst voelde Kees Veenendaal zich vooral gesteund door de schilders van Het Noordelijk Realisme, een stijlstroming die eind 20ste eeuw onstond als verzet tegen de abstract figuratieve kunststroming.