Johan Haak, kunstenaar in de ban van het landschap en het leven

 

Uiterwaarden bij Renkum, july 1958 Aquarel

De Johan Haak Collectie in Museum de Casteelse Poort is onlangs aanzienlijk uitgebreid door een schenking van mevrouw T. S. Constandse-Westermann. Zij had tijdens de laatste jaren van het leven van Johan Haak een vriendschap met hem opgebouwd. Na zijn overlijden werden de door hem nagelaten werken verdeeld tussen zijn twee dochters. Mevrouw Constandse-Westermann kreeg, samen met de heer Jaap van den Top, de zorg over de werken die door de oudste dochter, mevrouw Elisabeth Helena Teseling-Haak, waren geërfd. Het was háár wens om haar erfdeel te schenken aan het museum. Ook schonk Mevrouw Constandse-Westermann zelf nog een aantal werken aan het museum.

Johannes Joseph Haak wordt geboren op 28 maart 1890 in Wageningen. In 1906 vertrekt hij naar Haarlem, waar hij een jaar later begint aan een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Deze opleiding breekt hij af in 1911. In de jaren van en na de tweede Wereldoorlog heeft hij vele tekenlessen gegeven. Voorafgaand aan zijn pensioen werkt hij van 1951 tot 1956 bij de Landbouwhogeschool als docent handtekenen en als botanisch tekenaar. Hij overlijdt op 9 juni 1977 in Bennekom.

Crataegus pinnatifida var. major  J.Haak
Herkomst reproductie: Special Collections, Wageningen University & Research – Library
Papaver Col.Bowles  J.Haak
Herkomst reproductie: Special Collections, Wageningen University & Research – Library

Johan Haak was o.a. illustrator, tekenaar, graficus, aquarellist en vervaardiger van houtsneden. Hij heeft op verschillende plaatsen gewerkt, maar vooral in Wageningen en omgeving. Hij heeft een groot oeuvre nagelaten. De werken die het museum nu in bezit heeft tonen zijn veelzijdigheid en zijn liefde voor het landschap.Met deze webpagina en het plaatsen van de werken op de Beeldbank Wageningen krijgt de Collectie Haak van Museum de Casteelse Poort een blijvende en openbaar toegankelijke plaats in de Wageningse gemeenschap.

Via deze link komt u rechtstreeks op de Johan Haak pagina van de Beeldbank Wageningen.

Speciaal voor deze webpagina heeft mevrouw T.S. Constandse-Westermann “Herinneringen aan Johan Haak” geschreven.


Meer informatie over werk en leven van Johan Haak
* Wijnand Steemers, “t Is weinig en het is heel veel; over leven en werk van tekenaar-schilder Johan Haak (1890-1977)”, 2000, Uitgeverij-Antiquariaat-Kunsthandel LEIDA, Wageningen.
* De collectie botanische tekeningen voor de toenmalige vakgroep Plantentaxonomie van de WUR is hier te zien