Collectie

Bij de oprichting in 1988 verkreeg het museum van de gemeente Wageningen, van de Historische Vereniging Oud-Wageningen en van het Centraal Museum Depot te Zutphen een 500-tal objecten in bruikleen c.q. als geschenk. In de loop der jaren werden door instellingen en individuen nog eens zoveel objecten geschonken of in bruikleen gegeven, zodat het museum inmiddels de beschikking heeft over meer dan 1000 objecten. De gehele collectie is in een centraal digitaal systeem ingevoerd. Hierdoor is een uitgebreide bewerking en communicatie met andere musea mogelijk geworden.

Speciale kunstcollecties

Johan Haak

Johan Haak was o.a. illustrator, tekenaar, graficus, aquarellist en vervaardiger van houtsneden. Hij heeft op verschillende plaatsen gewerkt, maar vooral in Wageningen en omgeving. Hij heeft een groot oeuvre nagelaten. De werken die het museum nu in bezit heeft tonen zijn veelzijdigheid en zijn liefde voor het landschap.Met deze webpagina en het plaatsen van de werken op de Beeldbank Wageningen krijgt de Collectie Haak van Museum de Casteelse Poort een blijvende en openbaar toegankelijke plaats in de Wageningse gemeenschap. lees verder

De Johan Haak Collectie in Museum de Casteelse Poort is onlangs aanzienlijk uitgebreid door een schenking van mevrouw T. S. Constandse-Westermann. Zij had tijdens de laatste jaren van het leven van Johan Haak een vriendschap met hem opgebouwd.  Lees verder

August Falise

August Falise werd in 1875 geboren in Wageningen en bleef er tot zijn dood in 1936 wonen. vanaf zijn vijftiende volgde hij in Amsterdam opleidingen in de medailleerkunst en het beeldhouwen. Deze periode werd in 1895 succesvol afgesloten.

 

Falise behaalde toen zijn einddiploma aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid. De Wageninger vertrok toen naar Keulen en Luik waar hij zich bekwaamde in het bronsgieten en behaalde in 1902 het diploma beeldhouwen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Veel werk was er in die tijd niet voor jonge beeldhouwers. August Falise begon zijn loopbaan daarom als tekenleraar. Eerst aan de ambachtsschool en de HBS in zijn eigen Wageningen en later ook aan andere middelbare scholen in de regio.

Ben van London

Ben van Londen volgde zijn opleiding aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten en studeerde bij Gijs Jacobs van den HofGerard van LervenXeno Münninghoff en Hendrik Valk. Hij maakte studiereizen naar onder meer BelgiëFrankrijk en Italië. Van Londen woonde op het schip Tamalone, dat hij tevens als expositieruimte gebruikte. Na de Tweede Wereldoorlog lag het schip meestal in Wageningen bij Lexkesveer en - in de winter - bij de Grebbesluis bij Rhenen. Hij was lid van de kunstverenigingen Pictura VeluvensisArtibus Sacrum in Arnhem en De Acht.[2] Ben van Londen was een van de drijvende krachten achter een naoorlogse doorstart van Pictura Veluvensis.

Van Londen is bekend van rivierlandschappen, typerend voor hem zijn afbeeldingen van de uiterwaarden, maar hij maakte ook portretten. Van Londen gaf les in Nijmegen en Wageningen.